Studie: Globální trendy v náboru manažerů a profesionálů (duben 2012)

Globální trh práce manažerů a profesionálů se navzdory pokračující nejistotě v otázce vývoje globální ekonomiky drží relativně dobře. Vyplývá to ze studie mezinárodní náborové společnosti Antal International s názvem Global Snapshot, které se zúčastnilo 17 tisíc organizací z 56 zemí. Informoval o tom britský server HR Magazine.

Oproti minulému vydání studie z července 2011, kdy manažery a profesionály nabíralo 56 % společností, nabírá nyní 55 % společností. 54 % společností pak plánuje nábor manažerů a profesionálů i v následujícím kvartálu. Míra přirozeného úbytku manažerů a profesionálů klesla od prosince z 20 % na 18 %.

V západní Evropě nabírají manažery a profesionály nejčastěji společnosti na Maltě (53 %), v Dánsku (51 %), v Lucembursku (50 %) a ve Finsku (49 %). Nejhůře je na tom naopak Španělsko (29 %). V regionu východní Evropy vede Bulharsko (62 %), Rusko (58 %) a Polsko (58 %). Nejméně nabírají v Maďarsku (38 %) a v Turecku (41 %).

Zájem firem v České republice klesl po boomu v náboru manažerů a profesionálů v prosinci 2011 (65 %) na současných 47 %. Zároveň stoupl počet firem, které zaměstnance na těchto postech propouštějí, a to z 23 % na 28 %. Dobrá zpráva je, že většina ze zaměstnanců přijatých v rámci boomu na konci loňského roku si svá místa udržela.

Celosvětově se přijímá nejvíce manažerů a profesionálů na Filipínách (97 % společností). Čína zaznamenala od prosince nárůst z 67 % na současných 72 %. Indie naopak zaznamenala pokles z 72 % na 55 %.

Antal Global Snapshot je jedním z nejrozsáhlejších čtvrtletních výzkumů trendů na klíčových pracovních trzích na světě. Celá studie je k dispozici ke stažení na stránkách Antal International zde.

-kk-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine