Úspěšné nalodění

Proces zapojování nových zaměstnanců do firemní kultury (tzv. onboarding) začíná již před tím, než zaměstnanec poprvé vstoupí na pracoviště. Příprava přitom nemusí být nijak nákladná ani časově náročná. Článek shrnuje několik rad, jak správně přivítat nové zaměstnance a pomoci jim zapadnout do firmy.

- Zašlete nově přijatému zaměstnanci osobní uvítací dopis podepsaný ředitelem firmy nebo jeho nastávajícím přímým nadřízeným.

- Pošlete malý dárek partnerovi nebo rodině nového zaměstnance. I jim vůči vám vzniká závazek.

- Připravte si malý dárek také pro samotného zaměstnance. Nemusí to být nic extravagantního. Bonboniéra nebo čokoláda udělají hodně pro to, aby se od začátku cítil lépe.

- Zapojte lidské zdroje. Zašlete novému zaměstnanci elektronické formuláře, stručně jej informujte o kolezích a aktuálních projektech a přidejte také užitečné rady ohledně firemních postupů.

- Informujte stávající zaměstnance o příchodu nového kolegy a podejte jim o něm základní informace. Vyzvěte je, aby se s ním v prvních dnech seznámili, ukázali mu pracoviště a vzali jej na oběd.

- Zaveďte program mentorování. Přidělte novému zaměstnanci mentora, který mu bude pomáhat v prvních 60 dnech.

- Je-li součástí příchodu nového zaměstnance také přesouvání, seznamte jej s vaším městem.

- Před příchodem nového zaměstnance připravte jeho pracoviště. Je to velmi jednoduchý a účinný způsob, jak ukázat, že jste připraveni.

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek