Výchozí body rozvoje leadershipu

Ilustrační snímek

Připravujete program rozvoje leadershipu ve vaší společnosti? Pak byste měli začít tím, že přestanete hledat nějaké zázračné řešení. Rozvoj lídrů není o žádné velké inovaci, ale o staré dobré práci s lidmi. Následující základní principy rozvoje lídrů publikoval server amerického odborného časopisu Chief Learning Officer.

1. Počítejte s tím, že každý lídr odejde

Vaším primárním úkolem není udržet si konkrétní lídry za každou cenu, ale připravit individuální rozvojové plány pro nejlepší zaměstnance s vůdcovským potenciálem a plány řízení nástupnictví pro firmu.

2. Začněte už při náboru

Zaměřte se na to, zda nově přijímaní zaměstnanci mají potenciál pro budoucí růst a zastávání rolí lídrů. Potřebujete správné lidi ve správných rolích, kteří budou navíc připraveni převzít v případě potřeby i roli vyšší.

3. Hledejte vůdcovský potenciál

Zásadní pozornost je třeba věnovat výchozímu bodu – osobnostním profilům, na jejichž základě budete zjišťovat potenciál a omezení jednotlivých zaměstnanců. Pak je třeba najít způsob, jak měřit výkonnost a propojit osobnostní profily s konkrétními možnosti, kam se současný či budoucí lídr může dále posouvat.

-kk-

Zdroj: Chief Learning Officer - americký časopis a server pro manažery vzdělávání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chief Learning Officer