Zaměstnanci stárnou, znalosti odcházejí

Americká společnost se potýká s problémem odchodu silné generace zaměstnanců narozených po druhé světové válce (tzv. baby boomers). Podle aktuálního výzkumu společnosti Accenture však řada firem nedokáže získat kritický znalostní kapitál od zaměstnanců odcházejících do důchodu ani jej přenést na mladší zaměstnance.

Výzkumu se zúčastnilo pět set Američanů ve věku od 40 do 50 let pracujících na plný úvazek. Téměř polovina ze zaměstnavatelů těchto respondentů přitom nezavedla řádná opatření nebo procesy, aby mohla shromažďovat jejich znalosti. 26 procent respondentů uvedlo, že je zaměstnavatel nechá odejít do důchodu bez naprosto žádného zájmu o jejich znalosti. Dvacet procent respondentů naopak čeká před odchodem intenzivní měsíční období přenosu znalostí, 28 procent očekává dvoutýdenní proces a 16 procent zřejmě projde neformální diskusí s nadřízenými. Se zaměstnanci, kteří již do důchodu odešli spolupracuje přibližně třetina zaměstnavatelů.

Konzultantka Kathy Battistoni doporučuje firmám, které mají zájem o uchování znalostí odcházejících zaměstnanců tři základní kroky. Nejprve musí pochopit celý problém, včetně hrozící ztráty dovedností, a uvědomit si, že mohou tento problém překonat. Pak by měl následovat vývoj strategie pro zachycení znalostí odcházejících zaměstnanců a přenosu na mladší zaměstnance, které je zároveň třeba dokázat ve firmě udržet. Nakonec je třeba měřit a řídit postup realizace této strategie.

-kk-
Zdroj: Chief Learning Officer - americký časopis a server pro manažery vzdělávání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chief Learning Officer