4 nenáročné krůčky pro pohodový přelom roku a nejen pro něj

Popelka měla 3 oříšky, já vám přináším 4 nenáročné a laskavé krůčky k tomu, jak si užít vánoční čas a naladit se na nový rok.

Pavla Pavlíková, INNERGY

Krok 1 – Ohlédněte se za rokem 2021 s vděčností

Určitě jste mnohokrát slyšeli nebo četli, že naše mysl si více všímá negativních věcí, které zveličuje a ty dobré přehlíží nebo je bere jako samozřejmost. Je to přirozená funkce přežití, která dobře slouží, aby nás upozornila na nebezpečí, ale zabarvuje naše vnímání do negativna a přispívá k pocitům stresu. Přitom dobrých věcí se nám a okolo nás děje spoustu, jen se potřebujeme naučit na ně zaměřovat pozornost. Pozitivní psychologie ve svém výzkumu ukázala, že když si několikrát denně uděláme pauzu a připomeneme si, za co jsme vděční, má to velký dopad na naše štěstí a výkonnost.

Proto se zastavte, a projděte si uplynulý rok. Za co jste vděční?

Prociťování vděčnosti není o velkých činech a výsledcích. Je to o mnoha drobných požehnáních našich životů, které často bereme jako samozřejmost do doby, než je ztratíme.

Jaká malá požehnání máte ve svém životě?

Máte? Tak jdeme na další krok, který zaručeně zvýší vaši náladu a duševní pohodu.

Krok 2 – Udělejte laskavost – pro druhé a nezapomeňte i na sebe

Mám moc ráda příhodu, o které píše v knize Vzkvétání Martin Seligman, průkopník pozitivní psychologie. Je o jeho kamarádovi Stephenu Postovi, profesorovi lékařských humanitních věd na newyorské univerzitě Stony Brook. Když byl malý kluk a jeho máma viděla, že má špatnou náladu, říkávala mu: „Stephene, vypadáš naštvaně. Co kdyby šel ven a někomu s něčím pomohl?“

Laskavost je další z mocných nástrojů, který aktivuje kreativní mozek, našeho Mudrce/ Vědmu a tím přináší pozitivními pocity. Možná pro vás bude z počátku snazší prokázat drobnou laskavost někomu druhému a pak po několika dobrých zkušenostech najděte způsob, jak být laskaví i k sobě.

Takže vymyslete nějaký neočekávaný dobrý skutek, malou laskavost a udělejte ji.

4 krůčky

Krok 3 – naučte se nový zvyk pro posílení svých důležitých vztahů

Jak reagujete, když vám váš blízký nebo jinak důležitý člověk sděluje něco, co ho potěšilo, zaujalo nebo se mu povedlo? Když to zkoušíme na workshopech, nejčastější reakcí je: „To je fajn“ nebo „Gratuluji“. Říkáme tomu pasivně konstruktivní reakce. Takový vlažný zájem. Tím úplně vztah neposílíme.

Chceme-li ukázat svůj zájem a budovat vztah, ptejme se. Třeba takto: „Pověz mi o tom víc.“ nebo „Jaké to bylo?“. Prostě ukažme druhému, že nás to zajímá a chceme vědět víc. Toto je aktivně konstruktivní reakce. Nebojte se, že vás druzí odbydou. Většina lidí ráda mluví o tom, co se jim přihodilo a váš zájem je potěší.

Ptejte se, zajímejte se, přes Vánoce budete mít spoustu příležitostí a uvidíte, jak vaše vztahy prokouknou. Stanete se vyhledávaným společníkem.

Krok 4 – naplánujte si radosti, které vás podrží v roce 2022

Abyste se řádně připravili na nový rok, udělejte si svůj seznam radostí a legrace, který vás bude celý rok inspirovat. Třeba tehdy, když časy nebudou jednoduché.

Dopřejte si 10 minut klidu a napište si alespoň 25 věcí, které by bylo fajn v příštím roce udělat. Něco, co by vám v příštím roce přineslo radost, co by bylo zábavné nebo snadné. Nebo co by pro vás byla zajímavá výzva? Namalujete obraz, vyzkoušíte nový sport, upečete dort, podíváte se znovu na sérii Pána prstenů či cokoliv jiného. Vypěstujete si rajčata, petrklíče… Cokoliv.

Neanalyzujte, pište, bavte se u toho.

Až budete mít hotovo, vyberte si na závěr jednu konkrétní věc, kterou stoprocentně v příštím roce uděláte. Slibte si, do kdy se tak stane.

 

Co říkáte, tyto čtyři kroky nejsou až tak obtížné. Doufám, že vám přinesou pohodu a úsměv a přeji, ať se vděčnost, laskavost, zájem a radost stanou trvalou součástí vašich životů.