Chcete zlepšit náladu v týmu? Udělejte tyto tři kroky

Dobrá nálada a pozitivní atmosféra na pracovišti nejsou jen prázdnými frázemi, ale klíčovými faktory pro dosažení vyšší produktivity a angažovanosti zaměstnanců. Zvláště v dnešní uspěchané a náročné době je proto důležité nezapomínat na péči o náladu a morálku týmu. Přináší to totiž řadu pozitivních efektů. Jak tedy zvednout náladu celého týmu a podpořit tak dobré pracovní výsledky?

Ilustrační snímek

Jedna z možností, jak zvednout rychle náladu celého týmu, je nějaká dobrá teambuildingová aktivita. Nicméně to bývá často jednorázová akce a na podporu nálady je třeba dělat něco spíše každý den. Pojďme se podívat na tři zásadní kroky, které nejsou tak složité a výrazně tomu pomohou.

1. Zapřáhněte všechny do spolupráce

Každý člen týmu má své unikátní schopnosti a talenty, které mohou přispět k celkovému úspěchu organizace. Lidé jsou obecně nastaveni na to, že chtějí něco dělat, nějakým způsobem přispívat a mít ze své práce dobrý pocit. Když je zaměstnanec motivován a cítí se užitečný, jeho pracovní nasazení roste a s ním i celková nálada v týmu. Vytvářejte podmínky, které umožní zaměstnancům konstruktivně přispívat a dokončovat svoji práci. Není totiž nic horšího než nicnedělání, protože to vytváří pocit bezúčelnosti. Všichni to známe: „Dělání, dělání, všechny smutky zahání…“.

2. Šiřte účel a dobré zprávy

Naplnění účelu firmy (toho, jak vaše produkty a služby pomáhají vašim zákazníkům) a pozitivní zprávy jsou motivujícími faktory, které podporují dobrou náladu. Zaměstnanci často čelí výzvám a problémům, které musí překonávat, aby dosáhli stanovených cílů. To pro ně může být časem unavující a vytvářet pocit, že ve firmě nic nefunguje. Děkovné e-maily od klientů, pozitivní recenze na internetu nebo referenční dopisy mohou být inspirací pro celý tým a dodat novou energii. Rychlé šíření pozitivních zpráv ve firmě, jako například novinky o inovacích nebo úspěšných projektech, může lidi také velmi povzbudit a dodat jim lepší náladu.

3. Chovejte se eticky a jděte příkladem

Vedení společnosti a personální oddělení mají klíčový vliv na atmosféru v pracovním prostředí. Jsou takovými nositeli hodnot celé organizace a lidé k nim vzhlíží, nebo je minimálně mají „v hledáčku“. Proto je nutné, aby se všichni chovali eticky a dodržovali pravidla a standardy firmy. Něco, čeho si zaměstnanci všimnou, může být třeba jen pravidelné chození pozdě na meetingy. Nezanedbávejte drobnosti, které mohou negativně ovlivnit náladu zaměstnanců. Vytvářejte kulturu, která podporuje zodpovědnost a dodržování pravidel. Lidem totiž velmi snadno zkazí náladu, když někdo „káže vodu a pije víno“.

Podpora dobré nálady a pozitivní atmosféry na pracovišti vede ke zvýšení angažovanosti a efektivity, a tím i k dosažení lepších výsledků. Dávejte svým lidem prostor vítězit (dosahovat stanovených výsledků), šiřte úspěchy a pozitivní zprávy ve firmě a chovejte se eticky a s odpovědností. Takový přístup vás přivede k úspěšnému týmu, který dosáhne stanovených cílů a bude fungovat s radostí a spokojeností. No, a jakékoliv dalších akce (třeba bowling s kolegy) budou jen pomyslnou třešničkou na dortu.

 

Pokud chcete vědět více o motivaci týmu a získat více tipů k tomu, jak zvednou náladu týmu, můžete si poslechnout epizodu podcastu O lidech s názvem „Hry jako součást motivace týmu“.