„Co to meleš“ aneb nepouštějte Sabotéry do komunikace

Začnu příběhem z léta. Byl příjemný podvečer, užívali jsme si ho na zahrádce penzionu a u vedlejšího stolu seděl pár s náctiletým synem. Nešlo neslyšet následující komunikaci:

Pavla Pavlíková, INNERGY

Muž: „Víš, jak jsme byli na tom koncertě, koukal jsem na fotky a Riky měl fialové vlasy.“

Žena: „Co to meleš?“

Muž se nahrbil, přitáhl si půllitr a „zakousl“ se do něj.

Chvíli bylo ticho a pak se žena obrátila na syna: „On se jako naštval?“

Syn: „Hmm“ a podobně jako táta se zakousl do sklenice s limonádou.

Asi si dovedete představit to ticho, které u vedlejšího stolu panovalo celý večer.

Co se stalo?

Do komunikace se vloudili Sabotéři. Žena nejspíš nerozuměla, co muž říká, ale protože během života učinila zkušenost, že když neví, někdo se jí vysměje nebo ji označí za hloupou (možná v tom vidíte některé příhody z vlastního dětství), což není moc příjemný pocit, přispěchal na pomoc její Sabotér Soudce, který zkritizoval muže. Prostě aby se necítila špatně, její Soudce našel chybu na druhém.

A co se dělo u muže? Kritický hlas ženina Soudce v něm vyvolal negativní pocity, mohla to být křivda, ublížení, hněv. Přispěchali na pomoc také jeho Sabotéři, jeho Soudce si řekl, nemá smysl se s ní bavit. A podpořil to ještě jeho Vyhýbač, který trvá na tom, že je potřeba vyhnout se nepříjemné situaci a konfliktu a neřešit je.

To znovu aktivovalo ženina Soudce, který opět kriticky hodnotil muže a tentokráte se snažil hledat podporu u syna.

Saboteur

Sabotéři reprezentují režim naší mysli, který nás má chránit před fyzickým a emocionálním ohrožením. Jsou vycvičeni tak, že ohrožení vidí ve všem a reagují buď útokem (jak jsme viděli u ženy) nebo útěkem (jak bylo vidět u muže). Sabotérům nejde o domluvu, ale o to, kdo má pravdu. Aktivují se, kdykoliv jsme unavení, ve stresu, v negativních emocích. A čím častěji se v našich životech objevují, tím jsou silnější a je pro nás obtížnější se jimi nenechat unést.

Protože v dospělosti je pro nás mnohem užitečnější dokázat více využívat druhý režim naší mysli, a to je Mudrc/Vědma, náš kreativní mozek. Když máme aktivní tento mód naší mysli, dokážeme k situacím přistupovat s nadhledem, zajímat se, zkoumat, projevovat pochopení, domlouvat se a jít s jasnou a klidnou myslí do akce. Náš kreativní mozek dokáže jakoukoliv situaci vidět jako příležitost nebo ji v příležitost proměnit.

Kdyby v naší scénce měli hlavní slovo Mudrc a Vědma, vypadala by nějak takto:

Muž: „Víš, jak jsme byli na tom koncertě, koukal jsem na fotky a Riky měl fialové vlasy.“

Žena: „Promiň, nerozuměla jsem, pověz mi víc.“

S velkou pravděpodobností by muž rád vykládal a večer se mohl odvíjet jinak.

Jak nepustit Sabotéry do komunikace

Posvítit si na ně. Eckhart Tolle říká, že Sabotéří režim naší mysli je jako sněhulák. Když na něj posvítí slunce (náš Mudrc/Vědma), roztají. Takže první krok je všímat si, kdy nás naši Sabotéři unášejí a označit je. Např. Můj Soudce říká, co to manžel mele. Tím, že sledujeme svoje Sabotéry, začínají nad námi postupně ztrácet nadvládu.

Cíl je nenechat svoje Sabotéry v kapitánském křesle, aby oni řídili naše reakce, ale posadit je na křeslo kopilota. Aby rozhodoval náš kreativní mozek, Mudrc/Vědma a využíval schopnosti Sabotérů s rozmyslem.

Zajímají vás vaši Sabotéři?

Udělejte si test na stránkách https://www.positiveintelligence.com/saboteurs/ a podívejte se, jak se Sabotéry pracujeme v České republice https://saboterivhlave.cz/