Čtyřicátníci musejí zůstat v mladém kolektivu rozvážní a sebevědomí

Čtyřicátníci dnes mají problém odolat náporu mladých kolegů. Po hektických devadesátých letech totiž nastupuje nová generace, která nedostatek pracovních zkušeností nahrazuje dravostí a lepší jazykovou vybaveností. Jejich starší spolupracovníci by však neměli odejít bez boje, i oni totiž mají silné stránky, které jsou pro zaměstnavatele atraktivní.

Změna režimu a nástup trhu byl pro dnešní generaci čtyřicátníků obrovskou příležitostí na uplatnění. Na druhé straně konkurence sílila a to se samozřejmě přeneslo i do nároků na efektivitu práce a tlak zaměstnavatelů stoupal. V té době čerství absolventi začali svou kariéru s obrovským nadšením.

Dnešní čtyřicátníci jsou už unavení a vyčerpaní z pracovního nasazení. Často se k tomu přidává i nevyrovnanost mezi pracovním a osobním životem. Současní čtyřicátníci už očekávají projevy úcty ke své práci a zkušenostem. Zároveň by se rádi věnovali své rodině a koníčkům.

Navíc nastupuje nová generace mladých lidí, která sice nemá žádné pracovní zkušenosti, ale má know-how ze zahraničních studií a stáží na různých vysokých školách. Na čtyřicátníky je tak vyvíjen silný tlak mladých a dravých lidí. Když zůstane čtyřicátník v takové konkurenci, je třeba, aby si zachoval rozvážnost, neztrácel sebevědomí a hrdost na svou práci.

-pk-

Zdroj: HNonline - zpravodajský server slovenského ekonomického deníku Hospodárske noviny
Zobrazit přehled článků ze zdroje HNonline