Dárky na pracovišti? Ano, ale s rozmyslem

Ilustrační snímek

Měli by si kolegové, případně nadřízení a podřízení na pracovištích dávat vánoční dárky? A jaká pravidla by při tom měli dodržovat? Odpovědi na tyto otázky přinesl nedávný článek na serveru US News, který napsala autorka populární manažerské poradny Alison Greenová. Firmám v něm radí ze všeho nejdříve zapřemýšlet nad tím, zda vůbec mají dárky na pracovištích nějakým způsobem organizovat.

Ne každý zaměstnanec chce někomu dávat dárky a ne každý zaměstnanec vůbec slaví Vánoce. Pokud se však rozhodnete, že si dárky dávat budete, držte se těchto pravidel:

Nenuťte zaměstnance dávat dárky nadřízeným

Dárky naopak směřujte shora dolů.

Nezavádějte povinnou výměnu dárků

Chcete-li zorganizovat výměnu dárků, vyzvěte raději zájemce, aby se sami přihlásili. Stanovte nízkou částku, kterou je třeba investovat.

Nedávejte si příliš osobní a drahé dárky

Parfémy, šperky, drahá elektronika nebo eroticky laděná literatura nejsou ideálními dárky do kanceláře. Vaši kolegové by si to mohli špatně vyložit a zbytečně by vznikala napjatá atmosféra.

Vsaďte na jídlo

Pokud si lámete hlavu, jak uspořádat vánoční oslavu a nemuset přitom investovat velké sumy do dárků pro zaměstnance, nakupte jídlo. Něco dobrého ocení každý.

Přemýšlejte, komu do dáte

Alkohol pro muslimy nebo maso pro vegetariány jasně ukáže, že své zaměstnance neznáte. Předem proto zjišťujte, jaká dárek by ocenili nejvíce. Nemělo by vás překvapit, když to bude finanční hotovost nebo volno navíc.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report