Desatero plánování času

Plánování času je důležité pro každého. Nezřídka se totiž stává, že máme pocit příliš krátkého dne na to velké množství úkolů, které nás čeká. Článek nabízí deset tipů pro lepší organizování času.

- Organizujte. Přemýšlet o organizování času je první a nejdůležitější krok. Věnujte první čtvrthodinu každého dne organizaci času celého dne.

- Určete si svou nejproduktivnější dobu. Někdo je nejproduktivnější ráno, někdo naopak večer. Snažte se dělat nejzásadnější věci ve svém produktivním čase.

- Vytvořte si svůj seznam úkolů den dopředu. Večer byste měli mít přehled o tom, co budete dělat zítra. Rámcově byste měli znít i své úkoly na pozítří a celý týden, případně měsíc.

- Najděte si přes den více času. Chybí vám hodina denně? Přivstaňte si a u ranní kávy můžete projít e-maily, vyřídit pár telefonátů a dalších podobných „požíračů času“.

- Držte se svého rozvrhu. Každý den si určete jeden hlavní úkol a splňte jej.

- Vyhněte se neproduktivním činnostem. Patří sem brouzdání po Internetu, sledování televize nebo dlouhé hovory po telefonu. Pokud jsou tyto činnosti nutné, snažte se je vyřídit co nejdříve.

- Zorganizujte si domácí práce. Každý den uklízejte něco. Než odejdete do práce, můžete ustlat postele a umýt nádobí. Zatímco budete uklízet , může se vám vyprat prádlo.

- Dělejte více věcí najednou. V dopravní zácpě si můžete přečíst dokumenty, které si předtím vytisknete. Zkoušejte své děti při přípravě jídla. Mohou například číst nahlas a vy uvařit večeři.

- Naučte se říkat „ne“. Neberte na sebe neomezené množství úkolů. Nenechte ostatní, aby si mysleli, že můžete dělat všechno.

- Vyhýbejte se vyrušování. Kupte si telefonní záznamník. E-mail kontrolujte jen ráno, případně po obědě a večer, nikoli celý den. Pokud pracujete doma, vyčleňte si jasně čas na rodinu a práci.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How