Dobré lekce od špatných šéfů

Mít špatného šéfa je mezi množstvím problémů, které dnes mohou zaměstnance v práci potkat, jednou z nejhorších variant. Definice špatného šéfa je velmi vágní a subjektivní, obecně však jde o nadřízeného, který křičí, vyhrožuje, zastrašuje a nerespektuje své lidi, znevažuje jejich důvěryhodnost, propouští apod. Takový šéf se najde téměř v každé organizaci a většina zaměstnanců kvůli němu odchází, jakmile dostane jinou šanci, i když je práce jinak baví.

Jestliže i vy máte takového nadřízeného a momentálně se nerýsuje možnost, kam odejít, snažte se místo stěžování využít tuto situaci jako školení v behaviorální psychologii. Než opustíte své místo vy nebo on, poučte se z jeho chování.

- Špatný šéf je chodící učebnice behaviorální psychologie. Dává vám šanci naučit se, co se v managementu má a nemá dělat. Při práci s ním se za půl roku naučíte o řízení lidí více než při pětileté spolupráci s dobrým šéfem.

- Špatní šéfové vám pomohou seznámit se se stinnými stránkami lidské povahy a připravit se na budoucí jednání s různými charaktery.

- Každá hrubá poznámka, urážka, vyhrožování a nevrlost může být dobrou lekcí, která vám pomůže chovat se v budoucnosti lépe. Naučíte se být lepším manažerem, protože na vlastní oči uvidíte výsledky toho špatného. Zapamatujete si špatné věci, kterým se můžete vyhnout, když se dostanete do stejné situace.

- Špatný šéf vám pomůže porozumět celé řadě souvislostí. Pochopíte například, jak může zaměstnanec vybuchnout doma kvůli svým problémům v práci.

- Řada lidí na celém světě se stala dobrými vůdci jen díky tomu, že přečkala extrémní formy obtěžování ze strany jiného člověka.

Zapamatujte si staré čínské přísloví, které říká: „Žádný drahokam nemůže být lesklý bez tření a žádný člověk perfektní, neprojde-li životními zkouškami.“

-kk-
Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com