Ergonomický program šetří zdraví zaměstnanců

Článek vyhodnocuje výsledky Ergonomického programu, zaměřeného na prevenci a léčbu Syndromu opakovaného přetížení (anglicky Cumulative Trauma Disorder). Tato muskuloskeletární porucha se velmi rozšířila zejména v posledním desetiletí, a to především mezi lidmi, pracujícími v kancelářích. Ergonomický program měl dva cíle: 1. zmírnit nepohodlí pacientů vykazujících symptomy SOP, a 2. předejít poruchám u lidí pracujících v některé z náchylných oblastí.

Prevence SOP sestává ze změny pracovních návyků a výměny vybavení či pracovních nástrojů. Výměnou vybavení se myslí například nová židle nebo psací stůl, změna monitoru či jeho nastavení, přidání nástavce ke klávesnici, používání stojanu na dokumenty aj. Změna pracovních návyků může zahrnovat například změnu pracovní polohy, jiné kladení rukou na klávesnici, nebo více pracovních přestávek.

Z výzkumu vyplývá, že Ergonomický program byl účinný ve více než 80 procentech případů. Studie dále vyzdvihuje pozitivní přístup nadřízených k zaměstnancům náchylným k SOP a jejich ochotu jak pomoci těmto lidem, tak i podporovat prevenci.

Zdroj: HumanResources.com - kanadský portál pro zaměstnance i zaměstnavatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje HumanResources.com