HR mohou podpořit práci inovačních týmů

Inovace je důležitá pro schopnost firem vypořádávat se sociálními a ekonomickými změnami. Výsledky nejnovějšího průzkumu naznačují, že inovace je intenzivnější ve firmách, které využívají týmy sestavené podle pracovních potřeb. Efektivní management praktik HR, jako například řízení sofistikované selekce, indukce, zhodnocení, školení a odměňování také pomáhají vytvářet prostředí, které podporuje týmy v lepších výkonech.

Nová studie čerpala z řady zdrojů. Respondenti udávali odhady počtů nových nebo adaptovaných produktů, které vyvinuli v posledních dvou letech. Také udávali procento pracovníků, kteří se podílejí na vývoji nových produktů, příslušný obrat a to, do jaké míry byly změněny výrobní procesy k umožnění inovací.

Byla měřena efektivita řízení HR a rozsah týmové práce. Každá firma pak byla ohodnocena v rozsahu jedna až pět bodů. Také bylo přezkoumáno, jak a jaké procento zaměstnanců v managementu a na nižších úrovních přispívá k týmové práci. Nejvýznamnější teoretické zjištění je, že týmová práce v kombinaci s efektivním systémem HR přináší výrazně lepší výsledky. Firmy by měly podporovat management praktik HR jako jeden z hlavních pomocných systémů pro rozvoj svých týmů.

-av-
Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management