Jak bojovat s odkládáním

Neustálé odkládání povinností dokáže zkazit život. Zvyšuje stres, vede ke ztrátě příležitostí, zklamáním a poškozování pověsti. Jak tedy efektivně bojovat s odkládáním? V první řadě je důležité vědět, proč se k odkládání uchylujete. Teprve pak můžete začít tento problém řešit tak, že odstraníte příčiny. Existují čtyři základní důvody.

- Přetížení. Cítíte se přetížení povinnostmi a nemůžete si najít čas k započetí nového úkolu. Řešení: Vynechejte nebo odložte povinnosti, které vám přinášejí nejméně výhod, a získáte tak potřebný čas.

- Strach. Bojíte se začít nový projekt, protože si myslíte, že vám to přinese určitý druh fyzické či psychické bolesti nebo nepohodlí. Řešení: Rozdělte si projekt na příjemné (nebo alespoň méně bolestivé) části a řešte je postupně. Postupujte vytrvale po malých částech a dosáhnete splnění úkolu.

- Odpor. Cítíte odpor k danému úkolu, protože máte pocit, že jste do něho tlačeni nebo byste měli dělat něco jiného. Řešení: Dejte svou nelibost najevo a hledejte, zda není vhodnější člověk, který by jej mohl splnit. Pokud se vám to nepovede, řiďte se stejného doporučení jako v případě strachu.

- Zahlcení. Cítíte se zahlcení daným projektem, protože si nejste jisti, jak s ním naložit. Řešení: Získejte potřebné znalosti. Neexistuje téměř nic, s čím by se nepotýkal už někdo před vámi. Tito lidé o tom buď něco napsali, nebo vám mohou poskytnout cenné rady.

-kk-
Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com