Jak být produktivní, když pracujete z domova

Práce z domova není pro každého, protože vyžaduje určitou disciplínu a motivaci. Článek přináší několik tipů, jak se vyhnout častým léčkám a dosáhnout zdravé rovnováhy:

- Vyčleňte ve svém domě prostor, kde budete jen pracovat. Neměli by sem mít volný přístup ostatní členové vaší rodiny. Vytvořte fyzické bariéry, díky kterým se odizolujete od domácí rutiny a dokážete se pak lépe soustředit.

- Pracujte každý den ve stejnou dobu a simulujte normální pracovní dobu. Hlavní potíž je donutit se k práci, protože tu není nikdo, kdo vám bude říkat, co a kdy máte dělat. Pomůže proto, když si vytvoříte denní seznam úkolů.

- Oblečte se tak, abyste se cítili dobře. Nemusíte nosit vysoké podpatky nebo sako, rozhodně ale nepracujte v pyžamu a vezměte si alespoň čistou košili.

- Ignorujte domácí práce do konce „pracovní doby“. Za normálních okolností byste v práci také nemyli nádobí, nevenčili psa nebo nevařili. Pokud s tím máte problémy, zadejte si krátké termíny pro určité úkony a věnujte se domácím pracem mezi nimi.

- Pokud vaše práce nevyžaduje neustálý přístup na e-mail, vypněte e-mailový program a kontrolujte zprávy jen v určenou dobu. Celodenní pobyt v „domácí kanceláři“ může frustrovat. Namísto toho, abyste vyhledávali rozptýlení on-line komunikací, se snažte osvěžit si den několika krátkými přestávkami venku.

-av-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal