Jak dosáhnout rovnováhy mezi prací a soukromím

Pracovní život si od nás dnes žádá stále více, ať už jde o práci přes oběd nebo po pracovní době. Moderní komunikační technologie znesnadňují vyvážení práce se soukromým životem, zejména pokud má zaměstnanec rodinu. Kariéra však nemusí znamenat obětování osobního života. Článek přináší deset rad.

- Vstupte do revoluce. Zaměstnavatelé dnes přikračují k různým pružným opatřením. Pokud by vám pomohlo začínat s prací o hodinu déle nebo některý den pracovat z domova, požádejte o to.

- Řiďte svůj čas. Disciplína vám může hodně pomoci. Můžete pracovat 11 hodin denně, pokud však tento čas trávíte chatováním nebo se necháte jinak vyrušovat, nejste produktivní. Vyčleňte si také určitý čas mimo kancelář, kdy se nenecháte naopak vyrušovat prací.

- Naučte se říkat „ne“ pozitivně. Pokud si naberete příliš mnoho úkolů, nemůžete podávat dobré výsledky. „Ne“ proto může být přínosem pro vaše klienty, kolegy i rodinu. Navíc si tím získáte více respektu než neustálým souhlasem.

- Soustřeďte se na výsledky. Svou výkonnost měřte na základě toho, čeho dosáhnete. Udržte si smysl pro perspektivu.

- Zdokonalte své dovednosti. Využívejte všech možností vzdělávání, jejichž prostřednictvím můžete vylepšit své dovednosti a být efektivnější.

- Pečujte o sebe. Dodržujte kvalitní spánek a stravování. Pamatujte, že stres a přílišný objem práce může vést k psychickým i fyzickým problémům.

- Dejte si pauzu. Někdo chodí o pauze na oběd do tělocvičny, někdo jde na procházku. Přestávka vám pomůže k větší produktivitě a zabrání odpolednímu vyčerpání.

- Nezanedbávejte své přátele. Pracovní vztahy mohou vést k dlouhodobému přátelství, ale častěji končí spolu s odchodem do jiného zaměstnání. Udržujte proto svou síť přátel a rodiny.

- Mluvte s někým. Cítíte-li se ve stresu, nenechte si situaci přerůst přes hlavu. Nejlepší je oslovit vašeho manažera.

- Práce není váš nepřítel. Naopak může přinášet velké uspokojení. Je velký rozdíl mezi tím být zaměstnaný a být stresovaný.

-kk-
Zdroj: The Times Online - stránky prestižního britského deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Times Online