Jak může kancelářská politika pracovat pro vás?

Řadě lidí zní termín „kancelářská politika“ jako nestoudné hrátky s mocí a soupeření. Pokud ale budete sledovat jednoduché strategie, můžete zvládnout základy praktik, aniž byste museli obětovat svoji čestnost.

Co je povoleno:

- Nechte své cíle řídit vaše akce. Pokud si například přejete změnit oddělení, netrapte se a jděte za tím. Hledejte příležitosti, jak získat projekty, které znamenají práci s jinými odděleními. Toužíte po vyšším platu? Promluvte si o tom otevřeně se svým nadřízeným a zjistěte, co byste měli udělat pro případné povýšení. Když zastáváte strategii „počkám a ono se uvidí“, nikam se rychle nedostanete.

- Hýčkejte si spojence. Možná se může zdát nejbezpečnější hledět si svého, ale to vám jen stěží pomůže k cestě vzhůru. Naslouchejte, projevte zájem a nabídněte pomoc a své znalosti nevtíravým způsobem.

- Sledujte a učte se. V každé firmě je vzorec pro úspěch trochu jiný. Buďte proto pozorní a sledujte také schopnosti a chování lidí, kteří tu něco dokázali.

- Využijte své silné stránky. Vyhledávejte projekty, kde můžete dát na odiv své silné stránky.

Co povoleno není:

- Pozor na nežádoucí vztahy. Vyhněte se problematickým lidem. Když se s nimi budete stýkat, můžete získat kus z jejich špatné pověsti.

- Nenechte se přehlédnout. Je snadné být nevraživý, když vás přehlížejí při povýšeních, nebo vám nedopřejí příležitost pracovat na projektech, které vás zajímají. Pokud dáte své rozladění najevo, stejně si moc nepomůžete. Namísto toho se snažte přitáhnout pozornost například tak, že se dobrovolně přihlásíte na náročný úkol, kde budete moci demonstrovat své znalosti a dovednosti.

- Tvrdě pracovat nestačí. Abyste pokročili vpřed, je třeba také strategicky myslet, jemně se marketovat a zapojovat se aktivně do týmové práce. Lidé si někdy myslí, že když budou pracovat pilněji, získají uznání. Častěji si ale vyslouží jen více práce.

-av-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal