Jak (ne)vycházet s šikanujícími kolegy

I v současné době se ještě na některých pracovištích objeví problémová individua, s nimiž se nedá vycházet, protože se vyžívají v šikanování ostatních. Snadno se tak mohou stát noční můrou pro své kolegy. Na pracovišti vznikají prostoje a produktivita práce klesá.

Autor článku, který má zkušenosti s manažerským poradenstvím právě v oblasti vztahů na pracovišti, tvrdí, že proti takovému člověku je třeba použít opatrný a citlivý přístup. Takový člověk je extrémně vypočítavý. Když druhému vyhrožuje, dělá to v ústraní, aby na to dotyčný neměl svědky. Jeho výhrůžky se obvykle týkají fyzického násilí nebo ztráty zaměstnání.

Řešení je možné jedině tehdy, když se sejde více postižených jedinců a společně se svými nadřízenými vypracují vhodnou taktiku. Je však třeba chránit jejich soukromí a popřípadě jim umožnit kontakt s psychologem nebo poradcem. Co se týče osoby šikanujícího, vedoucí by se měl rozhodnout, zda je možná náprava (např. psychiatrické léčení), nebo zda je nutné takového člověka propustit.

**Datum vydání:** IV/2002
Zdroj: Vault.com - americký portál a online komunita zaměřená na rozvoj kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Vault.com