Jak přežít noční můry jednání

Když vedete jednání, nesete odpovědnost za chování svých spolupracovníků. Měli byste být proto připraveni na potenciální hazardy, jako jsou odlišné názory, osobní konflikty a nemístné poznámky. Zde je pár myšlenek, jak se chovat, když se při jednání objeví některé nepříjemnosti:

- Pokud s kolegy nesouhlasíte, navrhněte konstruktivní alternativu bez toho, abyste byli okamžitě odmítaví. Mildred S. Myers, profesor řízení komunikace na Univerzitě Carnegie Mellon, doporučuje „techniku sendviče“, tj. prokládat konstruktivní kritiku neutrálními či pozitivními výroky.

- V případě bouřlivého sporu se pokuste tyto osoby uklidnit a pokud to je nutné, vyzvat je, aby jednací místnost na chvíli opustili. V případě, že se konflikty mezi určitými zaměstnanci opakují pravidelně, promluvte si s nimi, případně kontaktujte oddělení HR, abyste zjistili, zda je možné jejich osobní problémy nějak řešit.

- Když má někdo ostré rasistické, sexistické nebo jinak urážející poznámky, může v závislosti na intenzitě výroku stačit jen přejít na jiné téma. Pokud je poznámka velmi urážlivá, je vhodné osobu na místě napomenout. Když totiž nezarazíte takovéto komentáře hned z počátku, otevřete potenciál pro spor, který ve firmě vytvoří nepřátelské pracovní prostředí.

- Jak na spáče? Pokud někdo střídavě klimbá, je nejlépe nechat ho být. Když ale někdo začne chrápat, vzbuďte ho. Není nutné takového hříšníka kárat, už fakt, že jste jej museli probudit pro něj bude dostatečně trapný a nepříjemný. Po jednání pak můžete ještě mezi čtyřma očima okomentovat tento přečin nejlépe v přátelském tónu.

-av-
Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com