Jak řešit některé nepříjemné situace

Smysl pro humor může být jednou z nejlepších zbraní při překonávání nepříjemných situací. Někdy ale může vtipná poznámka situaci ještě zhoršit a proto je potřeba problém řešit jinak.

Zde je několik běžných problémových situací spolu s návrhy, jak se s nimi vypořádat tak, aby jejich efekt na vás byl co nejmenší.

Někdo na vás křičí
Pokud se někdo rozhodně ventilovat svůj hněv vaším směrem, nechte ho, ať se „vyřve“, a neberte to příliš osobně. Takový člověk se vám po vychladnutí svých emocí většinou omluví.
Jestliže se jedná o kolegu či nadřízeného, který se takto chová pravidelně, dívejte se mu zpříma do očí a v klidu mu sdělte, že se s ním hodláte bavit jen když se uklidní. Pokud se tak nestane, odejděte z místnosti. Vztekloun uvnitř buď zůstane zírat s otevřenou pusou, nebo ho popadne ještě větší záchvat zuřivosti - to vám ale může být jedno, však ono ho to po chvíli přejde. V žádném případě se do víru emocí nenechte strhnout také, tím ničeho nedosáhnete.

Necítíte se být součástí kolektivu
Všichni vaši kolegové se každý pátek večer scházejí v nějakém baru - vás ovšem nikdo nikdy nepozval. Všímáte si, že kolegové mají mezi sebou navzájem vřelejší vztah, připomínají spíše partu přátel, které vy ale nejste součástí - cítíte se proto jako outsider.
Jestliže to chcete napravit, můžete začít tím, že zorganizujete nějakou akci a své kolegy na ní pozvete. Pokud se na něco takového necítíte, zkuste se spřátelit s jedním člověkem z „party“, namísto pokusů o sblížení s celým kolektivem najednou. Když se vám podaří spřátelit se s někým z nich, tak to ostatní časem přijde samo.

Netolerantní kolegové
Může se stát, že mezi kolegy narazíte na rasisty, sexisty, lidi zaujaté proti určitému náboženskému vyznání a podobně. Pokud se vás jejich nelichotivé poznámky týkají, neberte je osobně a snažte se přes to přenést. Rozhodně se nikoho z nich nepokoušejte přesvědčit o své „pravdě“ - ať už se jedná o politické názory, kulturu, nebo náboženství. Stejně tak si sami dejte pozor na své nelichotivé komentáře, které by někdo jiný mohl shledat urážlivými.

Infantilní provokatéři
Někdy se mohou dospělí v určitých ohledech vrátit do dětských let - provokují, provádějí ostatním žertíky, které ovšem připadají vtipné jenom jim, a všelijak obtěžují okolí. Jedná se většinou o nevyrovnané osobnosti a cílem jejich chování bývá zapůsobit na ostatní. Pokud si někdo takový vybere za cíl svých „legrácek“ vás, tak věřte, že vaše trpělivost hodně rychle přeteče.
Důležité je nenechat si takovým člověkem příliš otrávit život a neztratit soustředění na práci. Čím rychleji a lépe budete zvládat úkoly, tím rychleji budete povýšeni a dostanete se k větším, lepším projektům a hlavně pryč z dosahu provokatéra. Toho si také můžete vzít stranou a klidným hlasem mu říct, že jste si všimli, že má s vámi problém a zajímalo by vás proč. Jak už bylo řečeno, jedná se nejspíše o nevyrovnanou a trochu infantilní osobnost, takže místo odpovědi bude pravděpodobně koukat do země a nervózně přešlapovat - a vy máte velkou šanci, že se nadobro uklidní, nebo si přinejmenším najde jinou oběť.

-ds-

Zdroj: Vault.com - americký portál a online komunita zaměřená na rozvoj kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Vault.com