Jak se v HR dostat až na vrchol

Ilustrační snímek

Dosáhnout vysoké manažerské pozice v HR není jen záležitostí znalosti oboru a byznysu firmy, ale také osobních vlastností a schopností konkrétního personalisty. Musíte hlavně umět jednat s lidmi, mít odvahu a umět se rozhodovat.

Může to trvat dlouho a rozhodně to nebude snadné. Manažeři HR však budou hrát stále silnější roli v úspěchu svých organizací, a proto to pro vás může být velká příležitost. Podle serveru CareerBuider.com má šanci uspět jen ten, kdo zvládne následujících pět oblastí.

1. Vztahy

Silní lídři si dokáží vybudovat vztahy napříč firmou, ale také s dalšími lidmi ze svého oboru, z oboru podnikání firmy a dalších komunit. Manažer HR musí umět hledat společné zájmy s ostatními a být důvěryhodnou osobou, na kterou se druzí mohou obracet.

2. Vliv

Vliv nad druhými lidmi nezískáte násilím, ale pouze svými činy. Chcete se dostat do nejvyššího managementu? Tak o tom přestaňte mluvit a začněte pro to něco dělat. Vedení vaší firmy musí vidět, že se nebojíte konfrontace, dokážete upozorňovat na věci, které nefungují a přicházet s nápady, jak je zlepšit.

3. Byznys

V první řadě se zaměřujte na cíle firmy a až poté na každodenní personální agendu. Musíte porozumět největším problémům, kterým aktuálně čelí vaše firma a celé odvětví. Teprve pak můžete navrhovat, jak je můžete pomoci řešit.

4. Budoucnost

Nejvyšší představitelé firmy ve vás potřebuje partnera, který se umí rozhodovat a dokáže využít své znalosti a zkušenosti k tomu, aby jim řekl, co mají dělat. Musíte umět vytvářet a obhájit plány budoucích kroků.

5. Talenty

Firmy potřebují ty správné talenty, aby mohly uskutečňovat své strategické plány. Získávání a rozvoj talentů proto musí být vaší prioritou.

-kk-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder