Jak se v práci prosadit?

Dokážete v práci prosadit svůj názor? Dokážete kormidlovat pracovní vztahy a vyvážit je s odpovědností, pracovními úkoly i pracovní politikou? Pokud máte pocit, že ne, zde je několik tipů, jak překonat běžné překážky: 

- Síla slůvka „ne“. Pro některé pracovníky je velmi těžké říci „ne“ svému nadřízenému nebo kolegům. Chtějí se za každou cenu vyhnout konfrontaci a emoční trýzni. Odborníci ale radí přímost - říci ne a stát si za tím s grácií. Není v tom nic osobního a přidáním emocí si to jen ztížíte.  

- Jak se prosadit? Každý chce mít pocit, že je na pracovišti významným přispěvatelem. Jen málo věcí může odradit víc, než když někdo neustále přehlíží či vydává za cizí vaše názory nebo preference. Chcete více uznání? Zkuste méně hovořit a více naslouchat. A také vždy ocenit názor druhé strany.  

- Jak přesvědčit pracovníky? I když nejste ve žhavé debatě s nadřízeným nebo kolegou, můžete pociťovat odpor u lidí, kteří jsou laxní, nechtějí vyzkoušet něco nového nebo využívat odlišné nástroje. Když vedete určitý projekt, musíte prezentovat váš názor přesvědčivým způsobem, bez zastrašování a udržovat zaměření na hlavních přínosech. 

- Umíte projevit vděk? Lidé budou mnohem ochotnější udělat, co chcete, když oceňujete, co pro vás již dělají a zároveň pracujete na vybudování sítě lidí, kteří podpoří vaše úsilí do budoucna. Ptejte se třeba: Kdo je pro mě zdrojem informací? Kdo vynaložil extra úsilí a pomohl mi? Pak zkuste najít vhodný způsob, jak těmto lidem poděkovat. 

Několik stručných tipů:

- Buďte realističtí.

- Mějte plán a seznamte s ním svého nadřízeného.

- Chtějte zpětnou vazbu.

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder