Jak si udržet zaměstnance

Pokud momentálně neděláte nic proto, abyste si udrželi dosavadní zaměstnance, měli byste se nad svým postojem zamyslet. Rozhlédněte se kolem sebe a představte si, že tři ze čtyř vašich zaměstnanců do konce roku odejdou. Hned několik průzkumů totiž ukázalo, že právě tři čtvrtiny zaměstnanců by chtěly do konce roku změnit práci.

Průzkumy provedly mezinárodní organizace, konkrétně Society for Human Resource Management (SHRM), portál Yahoo HotJobs nebo personálně-konzultantská společnost Kronos. Co by tedy měla firma udělat, aby si své kvalifikované síly udržela?

- Pochopte, proč zaměstnanci odcházejí. Nejde jen o peníze. Mnohem častěji lidé odcházejí kvůli svým nadřízeným. Vedoucí pracovníci by proto měli vytvářet takové pracovní prostředí, kde se zaměstnanci mohou svobodně vyjadřovat, rozvíjet svůj talent a budou za svou práci adekvátně hodnoceni a uznáváni.

- Řiďte s ohledem na jednotlivé generace. Dnešní generaci chybí oproti starším smysl proto, že by si měli svou kariéru vydobýt od úplného začátku postupně směrem nahoru. Více se staví autoritám, chce neustálou zpětnou vazbu, věří spíše na týmovou spolupráci než individuální kariéru a vidí práci pouze jako jednu ze složek aktivního života.

- Buďte pružní. Stále méně zaměstnavatelů si může dovolit nepružnou pracovní dobu nebo neposkytování práce na částečný úvazek. Rozvíjí se také práce z domova či pružná opatření v souvislosti s odchodem do důchodu.

-kk-
Zdroj: BLR.com - americký portál věnovaný rozvoji lidských zdrojů, bezpečnosti práce a odměňování
Zobrazit přehled článků ze zdroje BLR.com