Jak v práci správě přibrzdit?

Jak by se vám líbilo, kdyby vás kolegové nazývali lenochem? Když ale odvádíte svou práci dobře a včas, není důvod, proč byste neměli občas trochu relaxovat. Před deseti lety bylo slovo multitasking stále omílané. V současnosti je to způsob života. Abyste si ale zachovali zdravý rozum a zlepšili svou produktivitu, zkuste do své denní rutiny vnést trochu pohody. Zde je několik způsobů, jak na to: 

- E-mail počká. Pokud nečekáte na velmi důležitou zprávu, měli byste si na kontrolování schránky určit speciální čas, takže vás e-maily nebudou rušit od jiné práce. Je také vhodné vypnout upozornění na novou poštu.

- Když řeknete „ne“, nedostanete vyhazov. Pokud za vámi přijde váš nadřízený nebo někdo jiný s úkolem, který je součástí vašich povinností, akceptujte jej. Pokud se ale utápíte v práci a sdělíte kolegovi, že mu prostě nemůžete v daný moment vyhovět, určitě vám to neublíží.

- Vyhněte se multitaskingu. Multitasking se stal obvyklou rutinou na mnoha pracovištích. Problém ale je, že lidé, kteří takto fungují dělají sice více věcí najednou, ale žádnou pořádně.

- Dejte si pauzu. Zkuste občas prostě utéct od práce alespoň na pět minut. Projděte se třeba na poschodí nebo vyjděte ven na vzduch. Berte tyto krátké přestávky jako malý víkend, díky kterému se trochu osvěžíte a nabijete.

- Nejezte u stolu. Pokud obědváte každý den u svého pracovní stolu, vaše oči a mysl nemají čas relaxovat.  

- Naplánujte si klidný čas pro práci. Čas od času si vymezte určitou dobu na náročnější práci, kterou potřebujete dodělat. Berte tuto dobu třeba jako důležitou schůzku a odmítejte (nebo přesunujte) případné další aktivity, které by s tímto termínem mohly kolidovat. Pokud je to možné, zarezervujte si jednací místnost, aby vás během práce nikdo a nic nevyrušovalo.  

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder