Jak zabránit pocitu izolace u zaměstnanců

Jedním z častých neduhů moderní doby, který trápí lidi v práci i mimo ni, je pocit izolace. Tento pocit, kdy se daný jedinec například nedobře začlení do kolektivu nebo jednoduše z nějakého důvodu nerad přichází do osobnější interakce s kolegy, může ústit v pocity osamění a samozřejmě i ve sníženou pracovní výkonnost. Jedním z hlavních úkolů personalisty je učinit všechny zaměstnance součástí jednoho týmu se společnými cíli. Proto vám přinášíme návod, jak zabránit tomu, aby se jednotliví zaměstnanci cítili „odstrčeni“.

Ilustrační snímek

Osobní jednání

Podle HR Morning často k pocitu izolace přispívají moderní technologie. A to především odosobněním komunikace. Jestliže management komunikuje se zaměstnanci primárně přes e-mail nebo jiné interní komunikační médium, případně tak komunikují i zaměstnanci mezi sebou, není divu, že vztahy mezi zaměstnanci nemusí být nejrůžovější. Jednejte se zaměstnanci osobně a propagujte v rámci firmy řešení věcí z očí do očí.

Externisté jsou vítáni

I lidé, kteří pracují na dohodu nebo jsou to externisté, kteří tráví většinu času mimo pracoviště, musí být začleňováni do kolektivu. Ideálně jednou týdně organizujte setkání týmů, na kterém budou i lidé, kteří jsou externisty a běžných každodenních setkání a jednání se neúčastní.

Team building

Jedním ze skvělých způsobů, jak stmelovat zaměstnance a vytvářet mezi nimi vztahy, které jsou osobnější, než jen ty čistě pracovní, je pořádání team buildingových akcí. Nemusí se jednat o nákladné víkendy v ubytovacích zařízeních. Může se jednat o odpolední sportovní aktivity, únikové hry nebo posezení jednou za měsíc večer.

Veřejná chvála

Aby se lidé necítili přehlíženi, je nutné veřejně je chválit. Důležité je zde právě slovo „veřejně“, protože chvála od manažera sice potěší, i když je vyřčená mezi čtyřma očima, ale nedá se srovnat s tím, když je někdo za dobrou práci oceněn veřejně před všemi členy týmu a je mu děkováno za to, že pomáhá dosahovat společného cíle celé skupiny.

 

-mm-

Zdroj: HR Morning - americký portál pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Morning