Jaký dárek pro kolegu či nadřízeného?

Několikrát ročně stojí každý z nás před úkolem zvolit vhodný dárek pro někoho ze svých blízkých. Našimi blízkými jsou nepochybně i kolegové ze zaměstnání a naši nadřízení, s nimiž trávíme v pracovním týdnu nejvíce času. Kolegové či šéfové však přeci jen nejsou naše rodina, kterou známe nejlépe. Zvolit vhodný dárek je proto mnohdy těžší, než se může na první pohled zdát. Chceme svým dárkem vyjádřit respekt k obdarovanému, potěšit jej a nepůsobit přitom okázale nebo přehnaně. Nechceme dárkem demonstrovat svou důležitost nebo finanční situaci, chceme si však v očích obdarovaného zachovat prestiž a úctu.

Pracujeme-li denně s nějakou osobou, máme o ní již jisté povědomí. Nemůžeme však nikdy vědět vše o jejím soukromém životě, zálibách či potřebách. Nemůžeme vědět, co vše již doma má. V takovém případě neškodí se informovat. Je-li navíc naším úkolem nakoupit dárky pro celý pracovní kolektiv, skutečně se vyplatí popovídat si s jednotlivými jeho členy nebo jejich přáteli a rodinou. Dozvíme se tak více o jejich osobním vkusu a potřebách. Veškeré rozhovory tohoto typu však musíme brát jako velice diskrétní a podle toho se chovat. O spolupracovnících se mnohé dozvíme i pouhým detailním pohledem na jejich pracovní stůl či kancelář.

Autorka článku, specialistka v oblasti řízení lidských zdrojů, předkládá praktický seznam vhodných dárků. Dokládá jejich výběr svou zkušeností v oboru a spokojeností obdarovaných lidí. Za jeden z nejvhodnějších dárků v tomto smyslu považuje něco, co bude připomínat staré dobré časy v zaměstnání a pracovní úspěchy, například pamětní knihy, alba s výstřižky novinových článků či fotografiemi. Fotografie jsou velmi vhodným dárkem. V okrasném rámečku lze fotografii úspěšného firemního týmu z neformálního večírku či úspěšné obchodní prezentace darovat prakticky každému zaměstnanci.

Vhodnými dárky jsou také populární dárkové balíčky. Balíček většinou obsahuje věci malé finanční, ale vysoké osobní hodnoty pro každého konkrétního jedince (oblíbené jídlo, pití či věci vztahující se k zálibám daného jedince). Neurazí ani dobrá kniha, víme-li jaké knihy daná osoba čte. Problém je pouze v tom, abychom koupili knihu, kterou ještě nemá. V takovém případě můžeme darovat například poukázku na nákup knihy dle vlastního výběru. Často se dávají i neformální dárkové šeky na nákup v jakýchkoli obchodech, například internetových.

**Datum vydání:** XII/2002
Zdroj: About HR - část amerického portálu About.com pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje About HR