Je práce z domova pro vás?

Pracovat z domova znamená trávit většinu času mimo přímý kontakt s ostatními. I když budete komunikovat prostřednictvím telefonu, e-mailu či Skypu, v domácí kanceláři budete pravděpodobně sedět sami. Pracovní rozvrh vám může určovat zaměstnavatel, obecně vzato však budete pružnější než v tradiční kanceláři. Budete muset sami rozhodovat a sami zodpovídat za svou práci. To je stručný výčet reality domácího pracovníka. V čem však spočívají konkrétní výhody a nevýhody práce na dálku a pro koho je vhodná? Odpovídá americký manažerský veterán, kouč a univerzitní pedagog Craig Nathanson.

Výhody práce z domova

Výhodou práce z domova je především odpadající nutnost dojíždět. Navíc budete v prostředí, které je vám příjemné a umožní pružnější plánování pracovního i osobního času. Získáte čas, který jste doposud ztráceli na poradách, při hovorech s kolegy či v důsledku dalších nepříjemných vyrušení.

Nevýhody práce z domova

Chybějící dohled nadřízeného může být pro někoho výhodou, pro někoho však naopak nevýhodou. Bez přímého řízení se ve své prcovní náplni můžete ztratit. Můžete se také cítit opuštění, zejména pokud kolem sebe potřebujete mít další lidi. Můžete i přibrat na váze v důsledku omezení pohybu. Domácí prostředí vás může od práce rušit nejrůznějšími způsoby – od uklízení po návštěvy sousedů.

Pro koho je práce z domova vhodná?

Ideálním kandidátem na efektivní práci z domova je člověk, který má motivaci pro výkon své práce a umí si organizovat svůj čas. Mělo by mu také vyhovovat pracovat o samotě. Nevhodná je naopak práce z domova pro někoho, kdo k efektivním výkonům potřebuje řízení a přítomnost druhých lidí.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How