Ježíškem v práci snadno a rychle

Rozdávání dárků rodině či známým není totéž jako rozdávání dárků spolupracovníkům nebo šéfům. V druhém případě je třeba respektovat firemní kulturu. Jestliže jste v zaměstnání méně něž jeden rok, zeptejte se ostatních, jak to s dárky chodí. Některé firemní kultury například vysloveně zakazují zaměstnancům dávat dárky nadřízeným, aby dárek nemohl být vnímán jako podlézání.

Pokud je u vás rozdávání dárků povoleno, vybírejte dárky v profesionální, jednoduché a elegantní rovině. Zkuste rámečky na fotografie, kancelářské potřeby nebo plnicí pera. Můžete také jménem někoho z kolegů či šéfů věnovat dar na charitu, máte-li pocit, že by ji rád podpořil.

Důležité je také dávat si pozor na náboženské vyznání či původ kolegů. Ne všichni musejí zákonitě slavit na konci roku Vánoce. Nemusíte proto přát veselé Vánoce, ale spíše poděkujte za příjemně strávený rok. Volte neutrální obaly dárků.

Dárky byste měli rozdávat diskrétně. Nechcete přeci v kanceláři stupňovat tlak. Pokud obdarováváte svého šéfa, domluvte si osobní schůzku. Dáváte-li dárek blízkému spolupracovníkovi, sejděte se raději mimo kancelář.

-kk-

Zdroj: Career Journal Asia - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru v Asii
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal Asia