K čemu vlastní stůl?

Ilustrační snímek

Musí mít každý kancelářský pracovník svůj stůl? V dnešní době rozhodně nemusí. Dokonce může mít z kanceláře každý den jiný výhled. Příkladem „bezstolové“ firmy je například globální softwarová společnost Irdeto. V jejích kancelářích v kanadské Ottawě nemá vlastní stůl ani její ředitel. 140 tamních zaměstnanců sedí v otevřeném prostoru u dlouhých stolů vybavených počítači. Každý si může sednout, kam chce. Po skončení práce musí každý den své místo uklidit a věci si uložit do skříňky.

Kancelářské prostory společnosti Irdeto v Ottawě tvoří 33 různě velkých zasedacích místností vybavených pro různé účely a 10 neformálních posezení s křesly a gauči. Zaměstnanci mají k dispozici 190 skříněk, 2 tiskárny, kuchyňku s jídelnou a 4 sprchy. V obdobném duchu byla upravena i pracoviště v Nizozemí, Číně nebo USA. Firma tak chce podpořit interakce mezi zaměstnanci a neformální výměnu informací.

Ukázalo se také, že odchod od tradičních open spaců s kójemi přinesl firmě větší klid. Zaměstnanci, kteří mezi sebou nemají žádné stěny, si více uvědomují, jak se chovají ke svému okolí.

-kk-

Zdroj: Ottawa Citizen - zpravodajský portál s novinkami z hlavního města Kanady
Zobrazit přehled článků ze zdroje Ottawa Citizen