Když mluvit o HR, tak živě

HR živě 22.11.2011

HR může pomoci své firmě zvyšovat zisk, když:

  • dokáže získat manažery pro rozvoj jejich podřízených
  • jasně definuje, co očekává od interního rozvoje
  • bude odměňovat ty, kteří si to zaslouží
  • bude se na sebe dívat zvenku – očima zákazníka.

Shodli se na tom účastníci diskusního setkání HR živě, které proběhlo 22. listopadu 2011 v Praze. Uspořádal je vzdělávací a poradenský portál EduCity ve spolupráci se vzdělávacími společnostmi Image Lab, Cadet Go a Interquality a vzdělávacím centrem společnosti Hewlett-Packard.

V pořadí již osmnáctá akce HR živě nesla název „HR pro business“ a dostála formátu odborné konference, na níž nemluví přenášející, ale účastníci.

Připravila čtyři dopolední a čtyři odpolední diskusní bloky, v nichž spolu vždy v samostatné konferenční místnosti diskutovalo osm až deset HR manažerů na téma talent managementu, interního vzdělávání a koučinku, systémů odměňování a motivace a HR business partnerství.

Každou diskusi moderoval HR manažer ve spolupráci s odborným poradcem z oboru vzdělávání. Diskusní skupiny tvořili pouze pracovníci HR oddělení bez zástupců dodavatelských společností, jak tomu bývá na tradičních konferencích. Čtyřem desítkám účastníků se tak naskytla příležitost získat přehled, jak podobné problémy jako oni řeší jejich kolegové z jiných firem.

Sešli se personalisté a manažeři z tuzemských společností různých velikostí a oborů působnosti – od České pojišťovny, ČSOB, Komerční banky nebo Raiffeisen bank, přes ČEZ, Hyundai Motor Manufacturing Czech, Metrostav nebo Crocodille ČR až po Algotech, Léčebné lázně Bohdaneč nebo Merck. Nechyběli ani zástupci HR managementu ze státní správy – Ministerstva práce a sociálních věcí a Státního fondu životního prostředí.

Akce se nesla v odborném, avšak neformálním duchu. Účastníci ocenili především možnost osobního seznámení s kolegy, kteří se věnují podobné práci v jiných firmách. Podpořilo je také ujištění, že ve své práci jdou správným směrem a mohou se dále zlepšovat díky sdílení svých zkušeností. „Není nad to, když se pak můžete na sebe obrátit přímo, bez prostředníků,“ shrnul personální ředitel společnosti Coca Cola pro Českou republiku a Slovensko Ondřej Slabý.

Další akce z cyklu HR živě proběhne na začátku roku 2012. V příštích dnech přineseme články s podrobnými výstupy z jednotlivých diskusních skupin. Fotogalerii z akce, články a výstupy z ní naleznete také na www.hrzive.cz.

V případě dotazů a námětů pro konferenční cyklus HR živě kontaktujte Tomáše Pospíchala, a to na 731 169 886 nebo pospichal@ivitera.com.