Měli byste zavést pružnou pracovní dobu?

Pružná pracovní doba se stále více prosazuje. Její zastánci ji propagují zejména v souvislosti se snahou o vyrovnání pracovního a osobního života zaměstnanců. Oponenti tohoto opatření naopak hovoří o přílišném uvolňování pravidel pracovišť, které lze zneužít k tomu, že zaměstnanci dělají méně práce. Jaká strana má tedy pravdu? Chcete-li na svém pracovišti zavést pružnou pracovní dobu, měli byste znát výhody i nevýhody, abyste se mohli správně rozhodnout.

V první řadě byste měli přijmout skutečnost, že pružná pracovní doba je silný trend. Je poměrně běžná a také dobře zdokumentovaná. Většina firem v ní vidí zvýšení produktivity zaměstnanců, kteří si mohou lépe organizovat svůj čas, a jsou tak méně stresovaní. Navíc může zlepšit morálku zaměstnanců, protože respektuje jejich individuální potřeby. Firmy také uvádějí nižší režijní náklady, protože zaměstnanci na různých směnách mohou sdílet pracovní stoly a další zdroje.

Nevýhodou pružné pracovní doby je to, že může být obtížná pro manažery. Ti totiž musejí dobře zvažovat, jak zajistit provoz a zároveň vyhovět pružným potřebám zaměstnanců. Je také složitější organizovat porady a skupinové akce, když mají zaměstnanci různé rozvrhy.

Klíčem k řešení těchto problémů je komunikace. Tu usnadní moderní komunikační zařízení, například webové konference či mobilní telefony. Nezapomínejte však na to, že pružná pracovní doba by měla být benefitem jen pro ty zaměstnance, vůči nimž máte důvěru, že dokážou dělat svou práci ve vlastním čase.

-kk-
Zdroj: HR World - on-line komunita pro odborníky na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR World