Moderní pracovní prostředí přináší nové výzvy

Personalisté mají dnes velmi obtížný úkol a to vytvořit moderní pracovní prostředí, ve kterém budou zaměstnanci podávat potřebný výkon a zároveň se cítit dobře. Jinak si pracovníky neudrží a při neustálé fluktuaci trpí ekonomika firmy. Jsou tak mezi dvěma mlýnskými kameny. Na jedné straně chce vedení co nejvýkonnější a nejspokojenější zaměstnance, na straně druhé chtějí zaměstnanci patřičné finanční ohodnocení a co nejpříjemnější pracovní prostředí. Aby firma fungovala, musí tato dvě kola do sebe zapadat, a to je jedním z mnoha úkolů personalisty. 

Jak mají tyto dva požadavky splnit? Je důležité mít spokojené a tudíž výkonné zaměstnance. Jak na to? Neustále zvyšovat mzdu není možné. Ani poskytovat nekonečné benefity. Je však možné vytvořit takové pracovní prostředí, že zaměstnanci v něm budou efektivně a rádi pracovat. 

Požadavky, které musí pracoviště splňovat, se neustále zvyšují. Kromě produktů a řešení, které poskytují flexibilitu, jsou vysoce žádané také ty, které pracovní prostor zpříjemňují, od ergonomie po osvětlení. A to jak v kanceláři, tak i doma. Moderní pracovní prostředí je utvářeno řadou trendů. Flexibilita a neustálý nárůst digitalizace jsou dnes však běžné všude. Velký důraz se klade na zdraví. 

Digitalizace dala vzniknout mnoha novým technologiím, což znamená, že i kanceláře, pokud mají podporovat tyto nové pracovní metody a procesy, musí projít transformací. Tradiční stoly a jednotlivé kanceláře by měly uvolnit místo modernímu světu flexibilních kancelářských prostor, které poskytují celou řadu různých využití. Neefektivní pracovní procesy a kancelářské koncepty, zastaralá infrastruktura, špatně rozvržené prostory a zbytečně dlouhé informační řetězce zhoršují produktivitu a kvalitu práce.

Většina zaměstnanců tráví dlouhé hodiny za počítačem a téměř se nehýbe. Proto je nutné, aby pracovní místo bylo ergonomické. Díky pandemii si lidé začali všímat, že jejich pracovní prostředí není ideální. Seděli celý den na nevhodných místech, jako je gauč, kuchyňský stůl nebo malý školní stolek dětí. Postupem času začali pociťovat problémy se zády, bolesti a nepohodlí.

Někteří si neuvědomovali nedostatečné osvětlení a začali mít bolesti hlavy. To vytvořilo větší povědomí o ergonomii a významu zdravého pracovního místa. Mnoho firem a jednotlivců začalo investovat do ergonomických řešení. A k tomu nestačí dobrý stůl a polohovatelná židle, i když bez nich se dnes kanceláře neobejdou. Je nevyhnutelné zabývat se správným držením těla a zdravým osvětlením. 

Pro dobré držení těla a zdravou páteř je především nutné správně polohovat monitor nebo dokonce několik monitorů, před kterými zaměstnanci sedí nebo stojí. Držák na monitor je tedy jednou z prvních věcí, které jsou pro moderní a zdravé pracoviště důležité. A právě DURABLE je výrobcem ergonomických držáků monitorů, které lze nastavit dle potřeb uživatele. Navíc nabízí variantu pro jeden nebo dva monitory, protože v mnoha oborech si zaměstnanci s jedním monitorem nevystačí. Kromě monitorů je samozřejmostí, že DURABLE má ve svém portfoliu také podložky zápěstí, které uleví ruce při dlouhé práci s myší. 

Kromě správného držení těla a ruky při práci s počítačem hraje neméně důležitou roli také osvětlení. Značka osvětlení LUCTRA také patří pod DURABLE. Tyto biologické lampy jsou plně přizpůsobeny biorytmu uživatele. Pracují s teplým a studeným (neboli žlutým a bílým) světlem tak, aby nastavili optimální pracovní výkon uživatele a zároveň byly šetrné k jeho zdraví. Nejnovější produkt stolní lampu TABLE LITE zvládnete ovládat pouze pomocí gest.

DURABLE pamatuje i na další potřeby zaměstnanců v kancelářích. Stolní řada VARICOLOR obsahuje zásuvkové boxy a odkladače na dokumenty. Minimalistický moderní design s barevným rozlišením tuto řadu činí vhodným doplňkem do jakékoliv kanceláře. 

V neposlední řadě DURABLE nabízí kromě svých tradičních řad produktů čím dál více verzí v udržitelných variantách. Řada ECO a produkty s certifikátem BLUE ANGEL jsou vyrobeny z více než 80 % recyklovaného materiálu. 

S novými potřebami na pracovní prostředí a potřebou přepracovat koncept stávajících pracovních prostor se firmy musí zabývat otázkou technologického vybavení kanceláří. Ustupuje se od konceptu open space kanceláří a naopak přibývají sdílená pracovní místa a coworkingové zóny. Logicky není možné každý prostor vybavit příslušenstvím pro prezentace nebo online schůzky a konference. Flexibilita se dostala do popředí. DURABLE byl i v této oblasti o krok napřed. Představil mobilní TV vozík s odpovídajícím názvem COWORKSATION. Jedná se o mobilní zařízení, na kterém lze přepravit monitor a příslušenství do kterékoli místnosti nebo kanceláře. Při přeměnách pracovních prostor a kanceláří tak nevznikne potřeba každou z nich vybavit zařízeními, jako jsou monitory apod.

O DURABLE:

Společnost DURABLE Hunke & Jochheim GmbH & Co. KG nabízí inteligentní řešení a pomáhá profesionálům ve všech oborech uspět v moderním pracovním prostředí. DURABLE se může pochlubit 100 lety zkušeností v oblasti profesionální prezentace a organizačních konceptů, které se používají po celém světě. Společnost identifikuje pracovní trendy a vyvíjí inovativní koncepty, které naplňují potřeby měnícího se profesionálního světa. Produktové řady DURABLE v prémiovém segmentu vynikají vysokou kvalitou, designem a funkčností. Společnost DURABLE má v současnosti přes 700 zaměstnanců ve svém sídle v Iserlohn/Německo a pobočkách v Evropě a USA.