Nenechte se otrávit otravným kolegou

Doba je složitá i bez otravných, negativních kolegů. Pokud však s někým takovým pracujete, můžete spolu právě kvůli ekonomické nejistotě setrvávat déle, než byste si přáli. Zvažte proto následující rady, jak si takovou situaci usnadnit.

- Neberte to osobně. Je velmi snadné brát si všechno osobně a myslet si, že ostatní se chovají tak, jak se chovají, kvůli nám. Přitom jde často o jejich vlastní problémy.

- Vyhněte se negativnímu spojování. Někdy se může stát, že si váš negativní kolega bude stěžovat na něco, co se týká i vás. Vy se však k němu nepřipojujte. Pokud se spojíte v negativních záležitostech, bude si myslet, že našel partnera a obrátí se na vás už pokaždé.

- Zjistěte, co vás skutečně užírá. Zamyslete se, co vám na daném kolegovi vadí. Někdy totiž nesnášíme kolegy, kteří nás upozorňují na naše skutečně špatné kvality. Než tedy začnete špatně řídit své chování k okolí, uvědomte si, co vám na něm vadí.

- Příliš se nepřibližujte. Udržujte bezpečnou vzdálenost, abyste nepodléhali negativnímu vlivu kolegů. Negativita je nakažlivá, proto se jí vyhýbejte.

- Hledejte soucitné rameno. Někdy je nejlepším řešením svěřovat se se svými problémy blízkému člověku (mimo kancelář), nalézat humor a útěchu v tom, že nejste sami.

- Zapojte jej. Pokud chcete dosáhnout změny chování nepříjemného kolegy, zapojujte jej do více aktivit. Ptejte se na jejich názory a myšlenky. Nenechte je neustále si stěžovat na firmu a lidi v ní.

- Máte-li pochyby, prověřte si je. Je váš kolega skutečně otravný, nebo jste jej jen špatně pochopili? Ujistěte se, že nejde jen o váš dojem nebo doslech, ale skutečný postoj kolegy.

- Odejděte. Pokud svou situaci považujete za neúnosnou, ale nejste schopni ji změnit, měli byste začít uvažovat o odchodu. Bude-li firma podporovat vašeho kolegu, nezůstane vám jiná možnost.

-kk-

Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com