Nenechte se terorizovat

Šikana není charakteristická jen pro děti, setkat se s ní můžeme i na pracovišti, kde se členové uměle sestaveného kolektivu snaží dostat na výsluní. Na tom není nic špatného, pokud k dosažení svého cíle nevyužijí předem zvolenou oběť.

Tou se nejčastěji stávají kritičtí lidé, kteří ostatní upozorňují na to, co dělají špatně, nebo jedinci, kteří se něčím odlišují. Ostatní se na takto „slabém“ článku shodnou.

Zde je několik rad, jak tlak ze strany kolegů nejlépe zvládnout.

- Slevte ze svých nároků. Vaše představy o chodu práce a mezilidských vztahů jsou možná moc idealistické. Zkuste se obrnit větší tolerancí vůči nedůslednosti svých kolegů a nadřízených.

- Nechte práci v kanceláři. Mimopracovní čas naplňte aktivitou, která dá vašemu dni další rozměr.

- Relaxujte. Ten, kdo pravidelně odpočívá, dosahuje lepších výsledků než ti, kteří se nechávají prací vyčerpat.

- Najděte si důvěrníka. To, že vás kolegové ponižují, není vaše vina. Nestyďte se za to a ve svém okolí si najděte člověka, se kterým starosti proberete.

- Zjistěte, co si myslí kolegové. Vytipujte si někoho, kdo by mohl být na vaší straně, a požádejte ho o podporu. Pokud budete mít v práci spojence, který vám potvrdí, že jednání kolegů vůči vám není správné, budete lépe odolávat jejich tlaku.

- Nedělejte ukvapená rozhodnutí. Šikana často směřuje k tomu, aby její oběť z práce odešla. Protože však šéfové nemají legální důvod k tomu, aby dali výpověď, snaží se zaměstnance přimět k odchodu na dohodu.

-hp-
Zdroj: iDNES.cz - přední český zpravodajský portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje iDNES.cz