Nudíte se v práci? Čtyři tipy, co s tím můžete udělat

V odborných článcích o kariérních tipech často nacházíme radu, že práce by vás měla naplňovat, že byste v ní měli vidět hlubší smysl a že potom vám nehoří vyhoření ani únava z práce. Realita je ale často jiná. Co dělat, když vás vaše práce nudí? Co když se do ní netěšíte, vaše práce vám připadá vágní a vám se zdá, že vám utíkají měsíce a roky života mezi prsty? Zde jsou čtyři tipy, co s tímto stavem můžete dělat.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl Forbes.

Najděte si na práci něco, co vás baví a naplňuje

Na většině pracovních pozic vykonávají pracovníci celou řadu úkonů. A v mnoha případech mohou do určité míry ovlivnit, jestli se věnují některým činnostem více nebo méně. Zkuste si na své práci najít něco, co vás baví a naplňuje. A pokuste se najít způsob, jak se této činnosti věnovat více a třeba se jí do hloubky naučit. A stejně tak se pokuste najít způsob, jak eliminovat nudnou a ubíjející činnost – například pomocí automatizace nebo delegace na někoho jiného.

Naučte se něco nového nebo se vydejte v rámci firmy novým směrem

Naučit se novou dovednost – to je také jedna z cest z ubíjející rutiny. Vymyslete činnost, znalost nebo dovednost, kterou v práci využijete, ale kterou ještě neovládáte. A naučte se jí. A kdoví – třeba získáte novou odbornost, stanete se po čase v rámci firmy expertem na danou oblast a vydáte se v dané společnosti novým směrem.

Najděte si smysl v něčem jiném než v práci

Dalším ze způsobů, jak nebýt chronicky znuděný ze své práce, je najít si smysl v něčem jiném než ve svém zaměstnání. Může se jednat o dobrovolnickou činnost, kreativní práci nebo třeba vedlejší výdělečnou činnost – cokoliv, co budete dělat nad rámec práce (a mimo ni), co vás bude bavit a co vás bude naplňovat pocitem zadostiučinění i v době, kdy jste ve svém pravidelném, hlavním zaměstnání.

Uvažujte o změně práce

Pokud vás situace už ubíjí natolik, že je pro vás zkrátka nesnesitelná a bojíte se, že se nudou ukoušete, pak je na čase uvažovat o změně zaměstnání. Nejdříve si ale promluvte se svým nadřízeným a zjistěte, jestli by se nedalo něco změnit na vaší stávající pozici. Pokud ani po rozhovoru se svým manažerem nedosáhnete kýžené změny, můžete se začít rozhlížet po něčem jiném.



-mm-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com