Open space nemusí vyhovovat každému

Prestižní společnosti dnes sídlí v prostorách, které byly dříve určené pro méně kvalifikované síly. Open space neboli otevřený prostor je trendem, který už mnohé společnosti běžně využívají. Má se za to, že to usnadní komunikaci mezi zaměstnanci, lítaní z kanceláře do kanceláře a podobně.

Jenže ne každému zaměstnanci toto řešení vyhovuje. Šéfové, kteří se chystají změnit svým pracovníkům pracovní prostředí, by se měli nejdříve poradit o tom, jaký vliv na jejich výkonnost to může mít. Přechod z klasických kanceláří je totiž velmi složitý a na psychickou pohodu každého jednotlivce působí různě.

Podle ideálních představ by se měl open space dělit na několik částí. Mezi ně patří team zóna, která je určená pro skupinovou práci, dále by zde měl být dostatečný počet zasedacích místností, prostory pro vyřizování soukromých záležitostí, pro pití kávy, odpočinková místnost apod. Mnoho lidí se otevřených prostor bojí hlavně kvůli ztrátě soukromí. Ta by měla být vyvážena buď finančně, nebo celkovou kvalitou prostředí.

Aby byl život v open space snesitelný, musí jeho uživatelé respektovat mnoho pravidel a především nikoho nevyrušovat.

-pk-

Zdroj: HNonline - zpravodajský server slovenského ekonomického deníku Hospodárske noviny
Zobrazit přehled článků ze zdroje HNonline