Oslavy ne vždy stmelují kolektiv

Snad na každém pracovišti se někdy oslavuje. Někde to může být častěji, jinde méně. Ne každý se však dýchánků rád účastní, ať již z jakéhokoliv důvodu. Problematické může pro danou osobu být, pokud je iniciátorem oslav nadřízený, který posezení nad skleničkou alkoholu považuje za tmelení kolektivu.

Nikdo však nechce vypadat jako černá ovce, a tak se raději podřídí ostatním, i když na slavení nemá náladu. Účast na posezení s kolegy však není povinná a nikdo ji nemůže nikomu nutit. Podle psycholožky Ludmily Mrtvicové by se dotyčný neměl bát ozvat jen proto, že si proti sobě někoho poštve. Pokud se bojí odmítnout účast na oslavě přímo, může zkusit diplomatickou cestu.

S pracovními oslavami též souvisí popíjení alkoholu na pracovišti. To je podle zákoníku práce hrubým porušením pracovní kázně, a pokud se ho zaměstnanec dopustí, může být okamžitě propuštěn. Jestliže však nadřízený oznámí, že se skončí dříve, aby se mohlo slavit, jedná se vlastně o oficiální ukončení pracovní doby a tím pádem o volný čas každého zaměstnance.

-hp-

Zdroj: iDNES.cz - přední český zpravodajský portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje iDNES.cz