Pět znaků toxického pracovního prostředí

Ambiciózní a pracovití pracovníci mohou prosperovat jenom v prostředí, které je přátelské a otevřené novým nápadům. Když je pracoviště naopak toxické, nejen že v něm nevydrží kvalitní pracovníci, ale i ti, kteří v něm vydrží, budou dříve či později vykazovat značný pokles v produktivitě i motivaci. Jako HR manažer musíte umět rozpoznat znaky toxického prostředí a případně situaci co možná nejdříve začít řešit. Zde je proto pět znaků toxického pracovního prostředí.

Ilustrační snímek

Nefunkční komunikace

Jak uvádí HR Zone, jedním z hlavních znaků toxického pracovního prostředí je nefunkční nebo nedostatečná komunikace. Prostředí, kde vládne nezdravá atmosféra a kde chybí spolupráce, se vykazuje mimo jiné tím, že nastává spousta komunikačních šumů, komunikační kanály nefungují, informace se nedistribuují tak, jak by měly, a řadoví pracovníci se bojí ozvat.

Mikro-management

Jedním ze symptomů (ale i příčin) toxického pracovního prostředí je mikro-management, tedy chronické detailní vedení pracovníků. To pramení z dlouhodobé nedůvěry a každá firma by se mikro-managementu měla snažit vyhnout.

Podpora nezdravých přístupů k práci

V toxickém pracovním prostředí se podporují nezdravé návyky spojené s prací – například workoholismus nebo příliš riskantní chování. Tyto přístupy mohou být podporovány přímo anebo i nepřímo.

Šikana

Utlačování pracovníků nebo jejich vyložená šikana, ať už ze strany kolegů nebo nadřízených – pokud se něco takového děje na běžné bázi, jedná se určitě o toxické pracovní prostředí.

Snížená produktivita a motivace pracovníků

Jedním z projevů již probíhající toxicity na pracovišti je snížená motivace i produktivita pracovníků, která se může mimo jiné projevit i na celkových výsledcích týmů nebo celé firmy.



-mm-

Zdroj: HR Zone - britský portál zaměřený na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Zone