Pět znaků workoholismu

I přestože je možná dodnes snem mnohých zaměstnavatelů najímat workoholiky, nejedná se o žádnou výhru a je to něco, co se rozhodně nedá doporučit. Oproti vžité představě totiž workoholici sice pracují hodně, ale často na úkor kvality. Jsou špatnými týmovými hráči, často se nesoustředí z důvodu nevyrovnaného osobního a pracovního života, a dříve nebo později se zhroutí nebo vyhoří. Workoholismus je závažný psychický stav, který by měl zaměstnavatel být schopen u svých pracovníků detekovat, a případně zasáhnout. Zde je pět znaků workoholismu, na které byste si měli dát pozor.

Ilustrační snímek

Dlouhá pracovní doba

Prvním a také nejtypičtějším znakem workoholismu je podle HR Director dlouhá pracovní doba zaměstnance. Pracovník chodí do práce brzy a odchází pozdě, a často pracuje ještě z domova. A to i v případě, že to není nutné. Délka jeho práce se nijak neodvíjí od toho, jestli to vyžaduje momentální projekt, na kterém pracovník dělá. Workoholik pracuje neustále, bez ohledu na okolnosti.

Neschopnost si práci odříct

Stejně jako u jiných typů závislostí i u workoholismu daný jedinec pracuje i přesto, že si například předem řekl, že nebude, případně i ve chvílích, kdy to není vhodné. Jestliže někdo pracuje na počítači během své svatební cesty, něco není v pořádku.

Abstinenční příznaky

Pokud nemůže pracovat, mívá workoholik abstinenční příznaky. Je nevrlý, nervózní a nedovede se bavit. Neustále se dívá na e-mail, telefonuje a má pocit, že mu něco uniká.

Snížená kvalita práce

S workoholismem nutně klesá kvalita odvedené práce. Kvantitativně sice workoholik vítězí nad svými kolegy co se týče odpracovaných hodin, ale extrémním vytížením klesá jeho kreativita, úsudek, trpělivost i efektivita.

Přehnaná očekávání u ostatních

Workoholik neuznává, že s ním je něco v nepořádku. Naopak, svoje nasazení považuje za normální a ideální, a má proto přehnaná očekávání od ostatních. Mít workoholika za vedoucího tak může být skutečnou noční můrou.

 

-mm-

Zdroj: HR DIRECTOR - portál britského měsíčníku pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR DIRECTOR