Pochopení náborového cyklu vám pomůže najít práci

Při hledání práce má načasování svůj význam. Trefit se do náborového cyklu vám dává výhodu. Zde je přehled čtvrtletních cyklů.

· První čtvrtletí – novoroční vlna náborů. Nábor částečně koresponduje s obdobím dovolených, protože při náboru pracovníků je potřeba souhlas více pracovníků, největší vlna je v lednu až únoru a konec září a říjen. V tomto období je převis poptávky nad nabídkou.

· Druhé čtvrtletí – příprava na léto. Toto období je vrcholem náboru v odvětvích, které jsou závislé na počasí (stavebnictví, turismus, lékařství). Je potřeba si hledat práci, dokud nejsou pracovníci na dovolené.

· Třetí čtvrtletí – náboráři odpočívají na dovolené. Nábor padá dolů a nezvedne se před koncem září. V těchto měsících mají výhodu pracovníci se zajímavou praxí. Náboráři mají na výběr relativně hodně času a rozhodování trvá dlouho.

· Čtvrté čtvrtletí – spěch a následně klid. Toto čtvrtletí je nejvíce dynamické v roce, nejprve vysoké tempo a následně klid před koncem roku. Firmy často optimalizují náklady před koncem roku.

Distribuce náborů je přibližně rozložena takto: 1Q 23 %, 2Q 21 %, 3Q 20 % a 4Q 36 %.

-jh-
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com