Pomozte manažerům s nevýkonnými zaměstnanci

Proč máte na vašich pracovištích stále zaměstnance, kteří téměř nic nedělají, když je v dnešní době řada skvělých pracovníků bez práce? Mohou za to jejich manažeři, kteří jsou buď líní nebo mají strach s takovými lidmi mluvit a nakonec rozloučit. Mají-li ve svém týmu člověka, kterého je třeba upozornit na důsledky špatného plnění pracovních povinností, většinou nedělají nic.

Lidské zdroje by jim proto měly vysvětlit, že nicnedělání nic nevyřeší. Začněte vysvětlením nejčastějších příčin přehlížení nevýkonných zaměstnanců a nabídněte rady, jak tyto obavy překonat.

Manažeři se mohou obávat nepříjemného rozhovoru se zaměstnanci

Sdělit někomu, že mu hrozí výpověď skutečně není příjemné. Patří to však k povinnostem každého manažera, za které je konec konců placen.

Manažeři se mohou obávat, že najít náhradu bude trvat příliš dlouho

Dobrý pracovník se zaučí velmi rychle. Dobrý manažer by měl vždy dávat přednost kratšímu období snížené výkonnosti před dlouhými roky průměrnosti.

Manažeři mohou cítit lítost vůči nevýkonným zaměstnancům

I v takovém případě se však zachovají lépe, když nebudou mlčet. Zaměstnance je třeba předem upozornit na jeho nedostatečné výkony a nabídnout možnosti, jak se zlepšit. Pak nemohou překvapit výpovědí „z ničeho nic“.

Manažeři mohou doufat, že dotyčný odejde sám

Takové řešení nemá smysl. Dobrý manažer se staví k problémům čelem a umí se rozhodovat, jaké lidi chce mít ve svém týmu.

Manažeři si mohou špatně vykládat zákony

Mohou se obávat propustit zaměstnance, kteří patří do některé ze zákonně chráněných skupin, například na základě své rasy, náboženského přesvědčení, národnosti apod. Zákon však pouze říká, že nelze propouštět na základě těchto kritérií, nikoli na základě špatné výkonnosti.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report