Práce z domova efektivně

Práce z domova vypadá na první pohled lákavě. Řada lidí si představuje klidné dny, konferenční hovory v teplácích a vyšší produktivitu díky méně rušivým prvkům než v tradiční kanceláři. Ve skutečnosti má však i práce z domova své nevýhody, například v podobě stírání hranice mezi prací a soukromím, nečekaných vyrušení, nestrukturovaného času či dokonce ztráty identity. Jak tedy z domova pracovat efektivně?

Začněte oddělením pracovního prostoru od zbytku domácnosti. Nemusí to být samostatná místnost, ale měl by to být jasně ohraničený prostor určený pouze k práci. Důležité je také informovat o tom ostatní, kteří se v domácnosti mohou pohybovat. Pak přichází na řadu strukturování dne, potažmo pracovní doby. Snažte se činnosti, které se opakují každý den či týden, dělat vždy v tutéž dobu. Schůzky a další povinnosti mimo kancelář se snažte plánovat tak, abyste je zvládli v rámci jednoho časového úseku.

Outsourcujte nebo zautomatizuje vše, co můžete. Učte se využívat komunikační a další technologie ve svůj prospěch. Veškerá vyrušení se snažte odstranit. Kromě informování blízkých o tom, že vás v pracovní době nemají rušit, k tomu patří i odložení složenek, časopisů a dalších věcí, které vás připravují o pozornost.

Sledujte svou náladu, energii a produktivitu v průběhu dne. Podle toho pak upravujte svůj pracovní rozvrh tak, abyste se nejdůležitějším věcem mohli věnovat v nejproduktivnějším období. Pracovní prostředí si vybavte tak, aby vám co nejvíce vyhovovalo. Pokud nechcete propadnout sociální izolaci, naplánujte si alespoň jedno společenské setkání týdně. Zajděte na kávu či oběd s některým ze svých klientů nebo přátel, vstupte do profesionálních skupin, sportovních kubů a podobně.

-kk-

Zdroj: career-intelligence.com - americký portál pro úspěšné ženy
Zobrazit přehled článků ze zdroje career-intelligence.com