Pracovní prostředí musí být efektivní

První dny v novém roce jsou doslova přeplněné plánováním, předsevzetími a tužbami začít s čistým stolem. Způsob, kterým si dokážete zorganizovat své pracovní prostředí, může mít velký vliv na vaši pracovní produktivitu. Ušetříte si tím čas a předejdete únavě. Dokonce se může stát, že díky příjemnému pracovnímu prostředí budete všechny úkoly stíhat včas.

Na pohodlnost si všichni zvyknou velmi rychle. Zkuste přesto nad svým pracovním prostředím získat potřebný nadhled a podívat se na něj nezaujatýma očima.

Uvědomte si například, jak často vstáváte ze židle a jdete si pro věc, kterou na stole nemáte nebo na ni nedosáhnete. Máte na stole dost místa, abyste mohli pracovat bez rušivých vlivů? Máte stůl uklizený, nebo si z něj děláte skladiště? Máte počítač umístěný tak, že na něm pracujete bez zbytečné námahy? Pokud máte ve všem nepořádek, ztrácíte tím zbytečný čas a energii.

Na organizaci pracovního prostředí zatím neexistuje žádný univerzální recept, vše je postaveno na individuálních přístupech. To, co je právě vám pohodlné, se už nemusí líbit vašemu kolegovi. Můžete se ale zpočátku držet několika známých pravd.

Například stůl musí poskytovat dostatečný prostor pro pohodlnou a nerušenou práci. Výkony byste měli rozdělovat na práci na počítači a na papírování. Tomu byste měli mít celý stůl přizpůsobený. Stůl byste měli mít postavený tak, aby vám nebránil v komunikaci. To si ale musíte zařídit vzhledem k možnostem kanceláře.

První dny nového roku jsou tím nejvhodnějším obdobím na efektivní uspořádání pracovního prostředí.

-pk-

Zdroj: HNonline - zpravodajský server slovenského ekonomického deníku Hospodárske noviny
Zobrazit přehled článků ze zdroje HNonline