Pružná pracovní doba vede

Nejpřínosnějším zaměstnaneckým benefitem je pružná pracovní doba, která výrazně předběhla veškeré materiální výhody, jako jsou například finanční bonusy. Ukázal to alespoň výzkum společnosti PricewaterhouseCoopers, který oslovil více než tisícovku profesionálů ve Velké Británii.

Jako nejdůležitější výhodu označilo pružnou pracovní dobu 47 procent respondentů. Druhý nejpopulárnější benefit – výkonnostní bonusy – uvedl pouze každý pátý respondent (19 procent). Pokud jde o rozdíly mezi muži a ženami, ve věci popularity pružné práce se ukázaly jako téměř zanedbatelné. Z dlouhodobého hlediska lze podle 42 procent odpovídajících dosáhnout spíše rovnováhy mezi prací a soukromím než výrazně vyšší odpovědnosti a mzdy.

Ředitel HR služeb PricewaterhouseCoopers Michael Rendell komentoval výsledky výzkumu tím, že poslední dva roky ekonomické recese změnily postoje zaměstnanců k práci. Zaměstnavatelé propouštěli nebo se zdrženlivě stavěli k náboru nových lidí, což vedlo k tomu, že od stávajících zaměstnanců vyžadovali více práce s méně zdroji.

Zaměstnanci pocítili zvýšený tlak a začali si více uvědomovat potřebu životní rovnováhy. Lepší rovnováha mezi prací a soukromým životem znamená nižší míru absencí, větší pohodu a produktivitu. Udržet si morálku a talent v době oživení ekonomiky proto lépe dokáží firmy s pružnou pracovní kulturou.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues