Psycho v manažerském hávu

Pokud vás někdy napadlo, že váš šéf nebo kolega se chová jako psychopat, možná jste pravdě blíže, než si odvažujete představit. Aktuální studie University of British Columbia in Canada odhalila, že stále stoupá počet psychopatů, kteří se nevyznačují kriminalitou, ale tím, že vše dělají ve svůj prospěch, jsou narcističtí a pletichářští s ohromujícím nedostatkem empatie. Byli vychováni k dobrým sociálním dovednostem a tak si uvědomují, že nechtějí skončit ve vězení za únosy dětí nebo vraždy nevinných. Raději využívají své psychopatické sklony v zaměstnání, kde obsazují místa s určitou mocí a kontrolou. Často tedy zastávají manažerské posty.

Studie uvádí, že firemní psychopati jsou manipulativní, arogantní, necitelní, nedůtkliví, impulzivní, nedůvěryhodní a mají sklony ke vzteklosti. Často neplní své sliby, přebírají ocenění za práci jiných a pokud se jim něco nezdaří, obviňují všechny ostatní, jen ne sebe. Jsou to sociální predátoři, kteří si jako všichni predátoři hledají především potravní základnu. Najdeme je prakticky všude, kde mohou získat moc, prestiž a peníze. Dokáží však projevit vlastnosti, které firma potřebuje, tvářit se klidně a se zájmem, takže mohou na první pohled vypadat jako ideální manažeři.

V některých organizacích představují psychopati hrozbu nejen pro jednotlivce, ale pracovní sílu jako celek. Vahou své osobnosti vytvoří takové pracovní prostředí, kde každý propadá paranoie, bojí se ostatních. Odborníci z University of British Columbia proto sestavili test, který by organizacím měl pomoci odhalit psychopaty dříve, než jim způsobí vážné škody. Testovací nástroj "Business Scan 360" slouží k psychologickému otestování manažerů za pomoci jejich kolegů a nadřízených. Jeho smyslem ale není zbavit se osob, které z testu vyjdou jako manipulativní nebo bezohlední. V některých oborech je právě takové chování vyžadováno.

-kk-

**Datum vydání:** IX/2004
Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian