Řídím auto i šéfa

Proč se většina manažerských kurzů týká toho, jak efektivně řídit zaměstnance? Místo toho by se měly týkat toho, jak efektivně řídit svého nadřízeného. Jste si dobře vědomi potřeby efektivního řízení personálu, aby práce probíhala hladce, ale jaké účinky může mít řízení vztahů s vaším šéfem? Vy a váš nadřízený jste tým. Váš úspěch závisí na sobě navzájem. Jak si tedy můžete zajistit plodné pracovní vztahy, který přinese všem výhody. Začněte se učit řídit svého nadřízeného tím, že si položíte následující otázky:
- Jaký typ člověka je můj šéf? Stačí mu základní informace, nebo vyžaduje detaily? Jestliže zahlcujete detaily někoho, kdo o ně nestojí, budete oba brzy frustrovaní. Poznejte typ osobnosti svého nadřízeného, usnadní vám to pracovní vztah.
- Je šéf ranní nebo odpolední osoba? Jestliže není zrovna ranní ptáče, snažte se nebýt první schůzkou v jeho rozvrhu, zvláště pokud chcete diskutovat o problémech. Ve dvě odpoledne bude vstřícnější.
- Pomáhám šéfovi dosahovat jeho cílů? Snažte se pochopit, čeho se snaží váš nadřízený dosáhnout. S touto informací mu můžete proaktivně pomáhat k dosažení jeho cílů. Uvidí ve vás cenného člena týmu, a až se pohne nahoru, vy se pohnete s ním.
- Rozumím dobře tomu, co ode mě můj šéf očekává? Iniciujte několik neformálních rozhovorů o vaší roli a povinnostech v oddělení. Zaznamenejte si je. Vyžadujte zpětnou vazbu.
- Dělám vše pro to, aby můj šéf a mé oddělení vypadaly dobře? Jestli máte nějaké nápady, jak zlepšit vaše oddělení, dejte to nadřízenému vědět. Soukromě a nekonfliktně. Když šéf vypadá dobře, vy vypadáte dobře.

Jakmile jednou začnete s řízením svého nadřízeného, budete mu více partnerem než podřízeným. A jako takovému vám může dát větší odpovědnost, která povede k vašemu růstu a postupu v kariéře. A spokojenosti v práci.

-ba-
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com