Rychlost expanze servisovaných kanceláří v Praze je druhá největší v Evropě, hned po Londýně

Podle průzkumu Savills a jejího partnera zaměřujícího se na sektor flexibilních kanceláří, společnosti Workthere, zůstává londýnská City nejaktivnějším trhem flexibilních kanceláří v Evropě. V první polovině roku 2023 se tento sektor v Londýně podílel na realizovaných pronájmech kanceláří ve výši 13 %. Druhá byla Praha s podílem 8 %. Následoval Amsterdam (6 %), Madrid (5 %) a Varšava (4 %). Trh poskytovatelů flexibilních kanceláří v Česku se v současnosti konsoliduje a dominují mu tři hlavní hráči. Rostoucí poptávka navíc operátory center dále motivuje k hledání nových atraktivních lokalit.

Ilustrační snímek

Pavel Novák, Head of Office Agency Savills CZ & SK, říká: „V České republice, zejména v Praze, která dominuje trhu s flexibilními kancelářemi, probíhá v současné době expanze a konsolidace provozovatelů servisovaných kanceláří. Tento trh se profiluje do tří hlavních hráčů s největší sítí poboček, a to jsou WorkLounge, Scott.Weber a IWG/Regus. Dalším vlivným účastníkem je ImpactHub a servisované kanceláře Mo-cha z Cimex skupiny. Nicméně, strategie těchto klíčových hráčů se může lišit a každý z nich nabízí poněkud odlišný produkt.“

Poptávka provozovatelů flexibilních kancelářích v Evropě v prvním pololetí 2023

Poptávka provozovatelů flexibilních kancelářích v Evropě v prvním pololetí 2023 (%), zdroj: Savills

V prvním pololetí letošního roku tvořili poskytovatelé flexibilních kanceláří 4 % z čisté poptávky po evropských kancelářích. V roce 2024 se v Evropě očekává expanze poptávky ze strany provozovatelů flexikanceláří na 5 až 8 % čisté nájemní aktivity.

Operátoři flexibilních kancelářských prostor v České republice stále hledají nové atraktivní lokality. Řada transakcí je před uzavřením. Tato expanze reaguje na rostoucí poptávku a změnu způsobu využívání kancelářských prostor, která se netýká již jen "mikrotýmů," jak tomu bylo v minulosti. Po pandemii totiž roste poptávka nejen ze strany českých firem, ale i ze zahraničních společností s menšími a středními pobočkami, které preferují tento model až do cca 50-70 pracovních stanic. Důvodem je také snížená potřeba operativy, zvýšená flexibilita a minimalizace investic. Na nejatraktivnějších pobočkách center se dokonce vytváří pořadník zájemců,“ dodává Pavel Novák.

Mike Barnes, Associate Director, Savills European Research, k tomu dodává: „V posledních třech až šesti měsících sledujeme oslabení zájmu zaměstnavatelů v hledání nových zaměstnanců. Společnosti budou poptávat optimální pracovní prostory, které zajistí flexibilitu při snížení nebo naopak náboru nových zaměstnanců. Obsazenost flexibilních kanceláří bude v důsledku těchto změn růst.“

 

O společnosti Savills:

Savills CZ s. r. o. je součástí globální společnosti Savills plc poskytující poradenské služby v oblasti komerčních nemovitostí zalistovaná na akciové burze London Stock Exchange. Týmy Savills působí ve více než 700 vlastních i partnerských kancelářích. Společnost zaměstnává přes 40 000 profesionálů ve více než 70 státech na území Severní i Jižní Ameriky, Evropy, Asie a Pacifiku, Afriky i Blízkého východu, kde nabízí široké spektrum specializovaných poradenských služeb a služeb v oblasti managementu a investic klientům z celého světa.

V České republice je společnost Savills aktivní od roku 2017. Přes 65 expertů její pražské kanceláře klientům nabízí odborné služby od investičního poradenství, oceňování, agendy pronájmů a správy nemovitostí přes konzultace v oblasti výstavby a plánování projektů až po průzkum trhu v sedmi hlavních sektorech: průmysl a logistika, kanceláře, maloobchod, volný čas, hotely, rezidenční bydlení a ubytování pro studenty.