Savills: Z evropských hlavních měst má Praha prvenství v největším nárůstu návratu zaměstnanců do kanceláří

Poslední průzkum společnosti Savills potvrdil, že Praha má v porovnání měsíců června 2022 a února 2023, největší nárůst z evropských hlavních měst v návratnosti zaměstnanců do kanceláří a to o 16 % na celkových 54 % fyzické obsazenosti od pandemie. Tím se řadí Praha mezi TOP 5 největších evropských hlavních měst. Ze dnů v týdnu chodí zaměstnanci nejvíce do kanceláří v úterý. V nárůstu fyzické obsazenosti v kancelářích je těsně za Prahou irský Dublin s 15 % a v celkové návratnosti dosáhnul od pandemie 56 ti %.

Ilustrační snímek

Lenka Pechová, Senior Research Analyst společnosti Savills CZ&SK, říká: “Přestože je celková fyzická obsazenost v Praze mírně nižší než v ostatních evropských metropolích, tak údaje získané z několika kancelářských budov v Praze ukázaly, že denní návštevnost je ve srovnání s evropským průměrem mírně odlišná. V Praze byla míra využití kanceláří v pondělí (56 %) druhá nejvyšší v týdnu. Pátky zůstávají klidnější (49 %), což je patrné i na nižší intezitě dopravy, nicméně pokles nebyl tak dramatický, jako je tomu v Evropě."

Savills: Průměrná denní obsazenost kanceláří

Mike Barnes, Associate Director, European Research společnosti Savills, doplňuje: “Při analýze obsazenosti evropských kanceláří na denní bázi jsou nejrušnějšími dny úterý (63 %), středa (62 %) a čtvrtek (62 %), které mají podobnou úroveň návštěvnosti."

Pavel Novák, Head of Office Agency společnosti Savills CZ&SK, konstatuje: ”Intenzita využívání kanceláří přirozeně roste, ale stále jsme daleko od předpandemické úrovně a není jasné, kdy a zda se tam dostaneme. To přirozeně nahrává provozovatelům servisovaných kanceláří, kteří nabízejí kanceláře na základě skutečného využití pracovního prostoru."

V únoru 2023 zaznamenaly nejnižší úroveň obsazenosti kanceláří Londýn West-End (50 %), Londýn City (48 %) a Varšava (46 %), přesto však ukázaly výrazný nárůst oproti loňskému létu. Paříž CBD (66 %), Madrid (65 %) a Stockholm (60 %) vedou v žebříčku "návratu do kanceláří" v Evropě, kde se únorové hodnoty obsazenosti blíží evropskému průměru před pandemií, který činil 70 %.

O společnosti Savills:

Savills CZ s. r. o. je součástí globální společnosti Savills plc poskytující poradenské služby v oblasti komerčních nemovitostí zalistovaná na akciové burze London Stock Exchange. Týmy Savills působí ve více než 700 vlastních i partnerských kancelářích. Společnost zaměstnává přes 40 000 profesionálů ve více než 70 státech na území Severní i Jižní Ameriky, Evropy, Asie a Pacifiku, Afriky i Blízkého východu, kde nabízí široké spektrum specializovaných poradenských služeb a služeb v oblasti managementu a investic klientům z celého světa.