Šest osobnostních typů, které jsou toxické pro pracovní prostředí

I sebelepší talent není schopen podávat ten nejlepší pracovní výkon, pokud mu nevyhovuje pracovní prostředí, ve kterém se pohybuje. Dnes se nebudeme zaobírat ani mikroklimatem, ani designem kanceláří. Dnes se podíváme na něco, co má na atmosféru pracovního prostředí ten nejzásadnější vliv, a sice pracovníky a jejich osobnost. Zde je šest typů lidí, kteří jsou toxičtí pro vaše pracovní prostředí, a se kterými musíte něco začít dělat, dokud jejich vliv na okolí není fatální.

Ilustrační snímek

Agresivní tyran

Nejočividnějším negativním typem osobnosti je podle HR Morning tyran. Je často hlasitý, psychicky šikanuje podřízené nebo slabší jedince, a neumí ovládat své emoce. Zasáhněte i pokud se žádná z jeho „obětí“ vyloženě neozve.

Pomlouvač

Jedná se o někoho, kdo o ostatních rozšiřuje drby, vyžívá se v kancelářských dramatech, uzavírá různá spojenectví s některými lidmi a pomlouvá jiné zaměstnance.

Kritik

Někdo, kdo ve všem hledá pouze to negativní. Kritizuje současnou situaci, ale zároveň předem odsuzuje jakékoliv změny a není schopen si v ničem najít nic pozitivního. Bohužel k negativitě tak strhává i ostatní.

Špatný pracovník

Člověk, který si chodí práci pouze „odsedět“ a nemá motivaci pracovat, nejenže působí špatně na atmosféru v kanceláři, ale přidává i práci ostatním.

Ten, co vyhledává pozornost

Někteří lidé vyhledávají pozornost. Dělají, že mají neustále hodně práce, všem vypráví, jakými problémy prochází, a snaží se strhávat na sebe pozornost všech lidí kolem, i když ti mají své práce dost.

Vypočítavec

Kariérista a oportunista bez hlubších morálních zásad. Jeho cílem je postup po kariérním žebříku a je pro něj ochoten udělat vše, i lhát nebo jít přes mrtvoly.

 

-mm-

Zdroj: HR Morning - americký portál pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Morning