Skryté nebezpečí prezentismu

Firmy, které dnes uvažují dopředu, se soustřeďují na závažnou otázku produktivity práce. Je jí tzv. prezentismus, neboli ztráta produktivity zapříčiněná tím, že zaměstnanec sice je v zaměstnání, ale nepracuje efektivně. Doposud se v souvislosti s produktivitou řešil spíše absentismus, než vyšlo najevo, že prezentismus je z hlediska ztrát pro firmu nebezpečnější. Příčiny prezentismu mohou být různé, zahrnují například chronická nebo občasná onemocnění, ale také odtržení od rodiny a jiné osobní problémy.

Chronické zdravotní problémy, jako jsou cukrovka, obezita, astma, deprese, bolest nebo alergie mají na produktivitu zaměstnanců jasně negativní vliv. Firmy tomu mohou zabránit například tehdy, pokud zavedou průzkumy zdraví a produktivity. Jedná se totiž o závažná rizika jak z hlediska zdravotního stavu zaměstnanců, tak finanční situace firem. Dále je třeba zdůrazňovat zaměstnancům, aby v případě nachlazení, onemocnění chřipkou nebo jiným lehce šiřitelným virem zůstávali doma a léčili se. Od věci není ani propagovat zdravou výživu, cvičení a způsoby posilování imunity organismu.

Příčiny prezentismu však nemusí vždy souviset se zdravím zaměstnanců. Důležitou roli hrají i psychické faktory od péče o děti nebo rodiče, přes finanční problémy a různé závislosti až po krize na pracovišti. Zvyšování produktivity prostřednictvím hledání východisek z těchto zaměstnaneckých problémů by mělo být součástí všech obchodních strategií. Prezntismus proto vyžaduje integrovaný přístup. Pokud je problém zaměstnanců zdravotního rázu, měli by jej řešit specialisté na bezpečnost práce a ochranu zdraví. Jde-li o osobní problém, firma by měla nabízet asistenční programy a možnost zprostředkování poradců.

-kk-
Zdroj: Workindex.com - rozcestník k řešením v oboru lidských zdrojů, nové informace pro personalisty
Zobrazit přehled článků ze zdroje Workindex.com